2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Debrecen

Régi fényében pompázik az egyetem aulája

Megújult külsővel, felújított és újonnan beszerzett bútorokkal várja az ünnepi eseményekre látogatókat a Debreceni Egyetem főépületének aulája.

A díszterem 15 karfás és 40 presbiteri széke kapott új huzatot, és a terem erkélyajtói is ugyanolyan, zöld színű drapériát. Ezenkívül az egyetem 32 karfás és 430 új széket is vásárolt. A mostani, 16,8 millió forintos beruházással nemcsak megszépült, hanem régi fényét is visszanyerte az egyetem legszebb terme, amely ma már több mint 100 egyetemi rendezvénynek ad otthont évente. Itt tartja az intézmény a doktor- és díszdoktoravató ünnepségeket, itt ülésezik a szenátus, szakmai konferenciák, tudományos tanácskozások, miniszterelnökök találkozójának színtere, itt avatták az egyetem díszpolgárává többek között Habsburg Györgyöt, de helyszíne komolyzenei hangversenyeknek, színházi előadásoknak, karácsonyi ünnepségeknek.


A korabeli Díszterem

A korabeli Díszterem

 

Az épület belső terei közül az aula kialakítása váratott magára a legtovább, 1938-ra készült el a terem faburkolata, és Róth Miksa neves üvegfestő tervei alapján az öt üvegmozaikos ablak. Azokban viszont nem sokáig gyönyörködhettek az egyetem polgárai a történelmi események miatt. A II. világháborúban – mint oly sok más érték – ez is megsemmisült, és a hiányt akkor csak egyszerű üvegablakkal tudták pótolni. A helyreállításra évtizedeket kellett várni, míg végre több évig tartó rekonstrukció után 2011-ben újra eredeti szépségében láthatta az aulába érkező látogató Utrecht, Wittenberg, Zürich, Genf és a debreceni református kollégium látképét a díszes üvegablakokon.

A Díszterem ma, felújított állapotában

A Díszterem ma, felújított állapotában Fotó: unideb.hu

 

A Debreceni Egyetem főépületének legszebb termét megújulva elsőként az intézmény szenátusa vehette birtokba december 15-i ülésén, ahol Bács Zoltán kancellár felhívta az ebben az összetételben utoljára tanácskozó testület tagjainak figyelmét a megszépült környezetre.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.