EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Külföld

Rekordidő alatt akarja körülhajózni az Antarktiszt egy ausztrál nő

Rekordot jelentő kevesebb mint száz nap alatt akarja első nőként körülvitorlázni az Antarktiszt az ausztrál Lisa Blair, aki hétfőn hajózott ki a nyugat-ausztráliai Albany-ból, hogy egyedül, megállás és mindenfajta segítség nélkül teljesítse az erőt próbáló kihívást.

A Queenslandből származó 32 éves Blairnek a Déli-óceánba nyúló Leeuwin-fok, Horn-fok és Tű-fok (Agulhas-fok) körüli vizeken kell átküzdenie magát, amelyeket a világ legveszélyesebb víztömegei közé sorolnak. A kalandornak egyebek között a hatalmas hullámokkal, az erős szelekkel és a jéghegyekkel kell szembenéznie.


“Végeztünk éles teszteket, minden délután 4-5 órát töltöttünk kint a tengeren, hogy leteszteljük a felszereléseket, végigvegyük a lépéseket és kipróbáljuk az elektronikát, és örömmel jelentem, hogy minden rendben van” – mondta Blair az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorszóró társaságnak nyilatkozva.

Ilyen zord környezeti feltételek között egy acélból készült hajó ugyan biztonságosabb lenne, ám ahhoz, hogy Blair meg tudja dönteni az Antarktisz körülhajózásának 102 napos rekordját, egy üveggyapotból készült vitorlással vágott neki a csaknem 3000 kilométeres távnak.

A hajó tervezője, Robert Hick a Climate Change Now (Éghajlatváltozás most) nevet adta a vízi járműnek, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és pénzt gyűjtsön a klímaváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítésekre.

Amennyiben Blairnek sikerül megdöntenie a 102 napos korábbi rekordot, akkor várhatóan április végén érkezik vissza Albany-ba.

Kapcsolódó Cikkek