EUR: 330,77 Ft
CHF: 301,77 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

Rengeteg éttermétől szabadul meg a McDonald’s

A kínai éttermeinek kétharmadát értékesíti egy csomagban a McDonald’s – közölte a gyorsétterem lánc hétfőn.

A lépés része az amerikai székhelyű McDonald’s 2015 óta tartó átszervezésének, és célja a franchise jellegű éttermek számának növelése a saját tulajdonban lévő egységekkel szemben. A cég közleménye szerint a társaság nagyobb beleszólást kíván adni a helyi piacot jobban ismerő üzemeltetőknek, azzal, hogy az éttermek tulajdonjogát átadja, és ezt követően csak a franchise jogokból befolyó bevételhez jut.


A 2,1 milliárd dollár értékű csomag többségét egy befektetőkből álló konzorcium veszi meg, amelynek tagjai a kínai állami tulajdonú, hongkongi székhelyű Citic konglomerátum, illetve az egyesült államokbeli The Carlyle Group befektetési ház. Az előbbi 52 százalékos részt vásárolt, az utóbbi 28 százalékot, a McDonald’s az ingatlancsomag 20 százalékát megtartja.

A McDonald’s 120 ezer alkalmazottal és 2640 üzlettel Kína második legnagyobb gyorséttermi hálózata, az első a KFC-nek több mint ötezer vendéglátó-helyisége van.

A meglévő egységeken túl a McDonald’s 1500 új étterem megnyitását tervezi Kínában, ahol a növekvő középosztály nagy reményekkel kecsegtet a gyorséttermek piacán – közölte a vállalat.

Kapcsolódó Cikkek