EUR: 331,65 Ft
CHF: 303,32 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Zalaegerszeg

Rettegés éjszakája az Art Moziban

A Gergely-naptárban négyszáz évente ismétlődő mintázatban követik egymást a napok és dátumok párosai, ahol néha 13-ára esik a borzongató péntek. 2017-ben mindössze kétszer, a januári után legközelebb október 13-án hódolhatunk a babonának. Január 13-án az Art Mozi hív bennünket egy közös reszketésre, ahol egész este rémülhetünk kedvünkre.

Felmérések szerint a nyugati kultúrákban, főleg Amerikában és az angolszász nyelvterületeken az emberek 8-10 százaléka hisz abban, hogy ha egy hónap tizenharmadik napja péntekre esik, az szerencsétlenséget jelent. Ez a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, amelynek eredetét a legendák olyan régmúlt eseményekre vezetik vissza, mint Jézus keresztre feszítése, a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt az özönvíz vagy a kiűzetés a Paradicsomból.


Valójában a babona messze nem ilyen ősi: a péntek, tizenharmadika balszerencsés mivoltáról a legrégebbi írásos említés 1869-ből való, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából (Rossini egyébként 1868. november 13-án halt meg, ami péntekre esett). A mai napig tartja magát a legenda a HMS Friday nevű csatahajóról is, amellyel a haditengerészet azt akarta bebizonyítani, hogy a péntekkel valójában nincs semmi baj. A Péntek nevű vitorlást pénteken bocsátották vízre, a kapitány neve James Friday volt – aztán az első útján elsüllyedt, és a teljes legénység odaveszett.

Szép történet, kár, hogy egy szó sem igaz belőle, legalábbis a brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint sosem létezett ilyen nevű hajó. A légitársaságok például semmilyen változást nem érzékeltek az utasforgalomban egy átlagos pénteki naphoz képest, és évek óta nem történt olyan sem, hogy egy utas a tizenharmadik sorba kapott jegye miatt reklamált volna.


Kapcsolódó Cikkek