2019. december 08., vasárnap
Mária

Életmód

Sütemény büntetlenül? Lehetséges!

makos_citrom_naspolya.hu

Mákos-citromos bűntelen torta

Hogy lehet helytelen az, ami ennyire finom? – biztosan sokan eltűnődtek már ezen két falat édesség között. Manapság egyre kevésbé kell lelkiismereti kérdést csinálni a nassolásból, ami a Budapesten is gyorsan terjedő, diétába illeszthető édességeknek köszönhető.

Magyarországon, az örök fogyókúrázók országában kevesen vannak, akik ne gondolnának szégyellni való tettként egy-egy csokis, krémes finomság elfogyasztására. Pedig a sütemények az életünk részei, örömforrások, nem vonhatjuk meg őket magunktól! A Budapesten zajló gasztroforradalomnak köszönhetően, ha egy kicsit odafigyelünk, találhatunk olyan helyeket, ahol a mindenmentesség jegyében diétába illeszthető, egészséges desszerteket készítenek.

Egyre több az olyan „cukormentes cukrászda”, mint a XIII. kerületben található Ehetemmm, ami paleo éléskamra és kis kávézó is egyben, vagy a Naspolya Nassolda a VI. kerületben nyers, vegán, tejet-glutént-szóját-tojást és hozzáadott cukrot mellőző desszertekkel.


Hasonlóan a mindenmentesség volt a célja Oltványi Zsoltnak, akinek termékei olyan egészséges és finom desszertek, amelyek lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatóak. A Zsolt műhelyében előállított, országszerte kapható sütemények természetes alapanyagokból, egy táplálkozás-szakértő vigyázó szemei előtt, a cukrászok fantáziájának eredményeképpen készülnek.

– Igyekeztünk nagyjából középkategóriára belőni az árakat és a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tenni a termékeinket. A felhasznált alapanyagok szintjéhez és a topcukrászdában 800 forintért kapható sütikhez képest is sikerült alacsonyan megállapítani az árakat – mondja Oltványi Zsolt. A tavaly az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal kitüntettet cégvezető műhelye abban is különleges, hogy az ott dolgozók egy részének van valamilyen érzékenysége, hiszen egy gluténérzékeny cukrász nem is tud olyan helyen dolgozni, ahol glutént használnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.