2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Nyíregyháza

Szatmár ihlette Az elveszett boszorkányt

Közel egy hónapja vált elérhetővé a könyvesboltokban Tóth Gyula Gábor műfajokon átívelő, misztikus elemekben és rejtélyekben gazdag felnőttmeséje, Az elveszett boszorkány. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származó író alkotását népi hiedelmek, a Szamos–Tisza vidék ihlette, és minden bizonnyal elgondolkodtatja az olvasót, hogy talán még a legképtelenebb történetnek is lehet valóságalapja.

(Fotó: Orbán János)

(Fotó: Orbán János)

Az elveszett boszorkány egyszerre tündérmese, thriller, szappanopera, akció- és családregény, sőt, az egyik könyvesboltban a fantasy kategóriába került, a kiadóm vezetője szerint pedig szépirodalom. Ha engem kérdeztek, szórakoztató irodalomnak nevezném, legalábbis én azt szeretném, hogy az olvasó jól szórakozzon – árulta el a szerző, aki eleinte egy helyi babonákra épülő történetet szeretett volna írni, ám mindez később kinőtte a szatmári hiedelmek világát.


HIEDELMEK, HAGYOMÁNYOK, BABONÁK

Luby Margit néprajzkutató Bábalelte babona című műve adta a kezdeti indíttatást Az elveszett boszorkány megszületéséhez, valamint a későbbi illusztrátor, Orbán János már korábban elkészült karakterrajzai, melyekkel a kötetben is találkozhatunk.


– A történet egy képzeletbeli Magyarországon játszódik, és több fő szálon fut. Szerelmesek, átkok, komédiások, boszorkányok… Ez utóbbin belül útjukat kereső női figurák, akik a néprajzi irodalomban főként negatív szereplők, de ki tudja, mi az igazság? – mondta sejtelemesen Tóth Gyula Gábor.

(Fotó: Orbán János)

(Fotó: Orbán János)

SZERELMESLEVÉL SZATMÁRHOZ

– Noha a cselekmény egy képzeletbeli vidéken játszódik, tagadhatatlan, hogy az inspirációt (vízimalom, csónak alakú fejfák, szeszélyes folyók, patakok és társaik) a szatmári, egész pontosan a Szamos és Tisza közötti háromszög adta. De inspiráció volt a penyigei kilenc kislány tragédiáját megéneklő Albók Gyula, a vak históriás, illetve Rekettye Pila, az egyik utolsó boszorkány, akit Magyarországon megégettek – avatott be a történet hátterébe az író, akinek könyvéhez két videóelőzetes is készült.

Az egyiknek alapja a rejtélyekben gazdag szatmári vidék és a sejtelmes hangulatú nyíregyházi skanzen lett, a másik pedig Orbán János lenyűgöző illusztrációit eleveníti meg. Ha egy izgalmas történetre vágynak, ne hagyják ki Az elveszett boszorkányt, és ne aggódjanak, a szerzőnek lapul még néhány meglepetés a tarsolyában.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.