EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Szijjártó: tisztességes megállapodás kell Nagy-Britanniával

Tisztességes, fair megállapodást kell kötnie az EU-nak Nagy-Britanniával, ennek hiánya végzetes gazdasági következményekkel járna az unióra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország elvárása a tárgyalásokat illetően, hogy az EU nem lehet sértődött pozícióban, mert ha a sértettség alapján tárgyal, nem születhet jó megoldás a számára. A tárgyalásoknak a lehető legátfogóbb, legszélesebb körű szabadkereskedelmi megállapodásra kell irányulniuk, a lehető legszorosabb gazdasági, kereskedelmi, befektetői együttműködésre van szükség, Nagy-Britannia ugyanis fontos gazdasági partnere Magyarországnak – magyarázta.


Szijjártó Péter szerint mivel az EU életében jelenleg a legsúlyosabb a terrorfenyegetettség, fenn kell maradnia a szoros biztonsági együttműködésnek Nagy-Britanniával, hogy számítani lehessen rá Európa kollektív védelmében.

Hangsúlyozta továbbá, hogy minél előbb megállapodás kell arról, hogy megvédjük a Nagy-Britannia területén dolgozó uniós állampolgárok jogait, és korrekt felvetés, hogy ezért cserébe az unió területén dolgozó britek jogait is garantálni kell.

Kapcsolódó Cikkek