EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Szombathely

Szombathelyre jön az ELTE, új szakok az egyetemen

Az ELTE részeként működnek tovább a Savaria Egyetemi Központ karai február elsejétől. Egyes régi szakok megszűnnek, a társadalom és a gazdaság igényeinek megfelelően pedig újak jelennek meg.

A mostani felvételi eljárás fontos állomás a képzési portfólió átalakításában, ami egy hosszabb folyamat. Ennek irányítója az intézmény 2015 októberében kinevezett rektorhelyettese, Németh István, aki az idei megyebálon vehette át a 2016 Év Vasi Embere elismerést.


– Manapság csak arról hallani, hogy a fiatalok elhagyják az országot. Ön tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy hazaköltözik Amerikából. Ez az elismerés megerősítette abban, hogy jól döntött?

– Amikor az embernek megszületik a gyermeke, újragondolja az életét, jövőjét. Nem könnyű távol lenni a családtól, és fontos, hogy az unokák is ismerjék a nagyszülőket. Sohasem gondoltam, hogy ezt az országot végleg el kellene hagynom, fiatalon tapasztalatokat és élményeket szerettem volna gyűjteni. A tapasztalataim jól hasznosulnak, mivel a magyar felsőoktatás Palkovics államtitkár vezetésével a nyugati, amerikai típusú működési modell felé mozdul el. Ezt az átalakulást szívügyemnek tartom, mert megtapasztaltam, hogy a modell nagyon jól működik.


Fotó:CSG

ELTE-s hallgató lesz, aki a szombathelyi egyetemre jelentkezik Fotó:CSG

– Mi a különbség a magyar és az amerikai típusú egyetem között?

– A nyitottság. Míg Magyarországon a személyes érdekek határozták meg egyes intézményekben az oktatási és kutatási portfólió alakulását, addig Amerikában ez egy folyamat, az egyetem, az ipar és a társadalom együttműködésének eredménye. A társadalom tehát elismeri, sőt szükségesnek tartja az egyetemi képzést. „Élelmiszert az élelmiszerboltból, tudást az egyetemről vásárolunk” – ebben fényévekkel megelőznek bennünket. A gépészmérnökképzés jó példája annak, hogy ezt Szombathelyen is meg lehet valósítani. Áttörtük a gátat, megszületett az egyetem első, a gazdasági környezet számára kialakított képzése.

– Február elsejétől a SEK hallgatói ELTE-SEK lesznek. Ez hogy illeszkedik a nyitás politikájába?

– Amikor 2015 októberében megbíztak, azt a célt tűztem magam elé, hogy a SEK munkatársaiból dinamikus csapatot formálva, együtt dolgozva a 1800 fő alá csökkent hallgatói létszámot négy év alatt négyezerre növeljük. Ehhez azonban teljes szemléletváltásra van szükség: nem a papír, a rang a fontos, hanem a tudás és a munka. Nem kevesebbet szeretnénk megvalósítani, mint azt, hogy az egyetem igazi „szolgáltató” legyen, olyan tudást szolgáltasson, amire valóban szükség van, mert csak így kerülnek hozzánk kutatások, és így áramlanak be a hallgatók. 2015 novemberében a SEK-en munkacsoportok alakultak, amelyek felmérték a hagyományainkat, és a régió jövőképét figyelembe véve a jelenlegi lehetőségeinkre építkezve kidolgozták a 2016–2020 Intézményfejlesztési Tervet. A munkába társadalmi, gazdasági képviselőket is bevontunk. A fejlesztés három fókuszterülete a pedagógus-, a műszaki, valamint a sport- és egészségfejlesztési képzések területe. Az ELTE intézményfejlesztési tervében hasonló prioritások fogalmazódtak meg. Hosszú egyeztető tárgyalások után döntöttek a SEK-karok és az ELTE szenátusa a közös jövő építésében. Ez tehát nem egy felülről irányított folyamat volt, sokkal inkább egy optimalizáció. A felvételi tájékoztató január 31-ig megjelenő kiegészítő kötetében már megjelenik a teljes szombathelyi képzési portfólió – az ELTE megérkezik Szombathelyre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.