2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Pécs

Szülők, figyelem! Egy gyerek is lehet cukorbeteg!

Magyarországon is folyamatosan nő a cukorbetegségben szenvedők száma, de azt kevesen tudják, hogy egy gyermek, a pelenkások vagy épp az 5-6 évesek is érintettek ebben. Pécsett viszont az orvosok igyekeznek egyre több helyen felhívni a szülők figyelmét az intő jelekre.

Iskolákban, háziorvosnál és közösségi programokon is találkozhatnak a pécsi szülők a felhívással: a gyerek is lehet cukorbeteg! Egyelőre nem tudni, hogy mitől alakulhat ki a kicsiknél a betegség, de egy biztos: kevés szülő van tisztában a korai felismerés fontosságával.


Az intő jelek:

 • aluszékonyság a nap bármely szakában
 • gyengeség
 • ivási kényszer
 • ennek következtében rengeteg vizelet, még a pelenkásoknál is

Sok szülő hiheti azt a kisiskolás gyermekénél, hogy a szorongás vagy az új helyzet miatt pisil be éjszakánként a gyermek, fáradt a nap bármely szakában, vagy csak azért akar folyton inni, mert szomjas. Pedig ezek olyan intő jelek, amiket komolyan kell venni – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Ha egy szülő ezekre nem figyel fel, akár cukorkómába is eshet a kicsi. A betegséget egyébként egy gyermeknél a születés pillanatában nem tudják kimutatni, mivel ez az évek során a szervezetet ért hatások miatt alakulhat ki.


Az elmúlt tíz év adatai azt mutatják, hogy az öt év alattiaknál nő a leggyorsabban a megbetegedések száma, de a 18 év alatti korosztály is ugyanúgy ki van téve ennek a betegségnek.

1922 januárjában mentették meg az első gyereket a diabeteszes kómából. Ekkor alkalmazták az első inzulinos kezelést, így ezt a világ minden pontján megünneplik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.