2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Hódmezővásárhely

Szúrós, de édes hobbi

A régió egyetlen tenyésztőjeként tevékenykedik Hódmezővásárhelyen Marton Eleonóra, az afrikai fehérhasú törpesüntenyészet, a Village of Hedgies tulajdonosa.

Ez a nemesített fajta még nem elterjedt a környékünkön, pedig érdemes rájuk figyelmet fordítani, mert betöltik a teljes értékű házi kedvenc szerepét: szelídek, bújósak, maximum egy picit szúrnak.


HO_0109_martoneleonora_süni

Eleonóra és párja számára a sünikkel való foglalkozás egyfajta szerelem.

Az afrikai fehérhasú törpesün sokban különbözik keleti társaitól, amelyek az utcán szaladgálnak. Ez a fajta kisebb, csöndesebb, és nincs igazán szaga sem.

HO_martoneleonora_süni3

Maga a tenyésztés nem könnyű feladat a sünök esetében.

Marton Eleonóra tenyészetében most tizenkét törpesün van. Érdekesség, hogy az állatok teljesen csupaszon jönnek világra, de utána két órával már kipattognak a tüskéik. A hódmezővásárhelyi lány 2014-ben szerezte első sünijét, Sütit. Róla később kiderült, hogy örökíthet egy bénulásos betegséget. A tenyésztők az ilyen betegségeket kiszűrik, ez különbözteti meg őket a szaporítóktól. Később több új állat is érkezett, többségük Németországból. Az első alom 2015-ban született a tenyészetben.


HO_martoneleomora_süni4

Óriási tévhit, hogy a sünök gyümölcsöt esznek. Ők ragadozók, így különféle rovarokkal és bogarakkal táplálkoznak.

Az állatok szeretete régóta végigkíséri Eleonóráék életét, most is öt kutya lakik velük. A sünöket tudatosan tenyésztik, származási lappal együtt adják el a piciket. Jó tanácsokkal látják el a leendő gazdikat, ami az életmódot és a táplálást illeti. A hibernáció könnyen előfordulhat ezeknél az állatoknál, így fontos a meleg környezet, amit egy infralámpával lehet biztosítani.

HO_0109_martoneleonora_suni4

A „D” alom megszületésével most négy apróság vár gazdira.

Több nagyvárosba kerültek már törpesünök Hódmezővásárhelyről: Hatvanba, Pécsre, Budapestre. De Németországban is él a tenyészetükből származó állat. Eleonóra azt vallja, hogy a szeretet mellett fontos a minőség is, szeretné, ha egy ilyen törpesün legalább kilenc évig társa lehetne a gazdájának.

Kapcsolódó Cikkek