EUR: 329,60 Ft
CHF: 301,26 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Extra

Tálcán kínáljuk kütyüink tartalmát

A saját háza köré szinte mindenki épít kerítést és sok lakásban riasztórendszer is van, a magyar emberek mégis tárva nyitva hagyják a “kaput”, ha a mobiljukról, laptopjukról, vagy más okos eszközükről van szó. Ennek veszélyeiről egy igazságügyi informatikai szakértő is beszélt a Lokálnak.

Máté_István_Zsolt

Máté István Zsolt

Még mindig csak kevés internetező kreál magának hatékony jelszót és használja azt biztonságosan, annak ellenére, hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint. Hihetetlennek tűnik, de a felhasználók mindössze harmada alkalmaz új jelszavakat különböző online fiókokhoz vagy számlákhoz, sokan ugyanazt a jelszót használják minden fiókhoz, így az egyik jelszó kiszivárgása után a többi fiók is védtelenné válik.


Sokan választják a könnyebb megoldást, és így könnyen feltörhető, gyenge jelszavakat hoznak létre. Megdöbbentő, hogy a felmérésben részt vett emberek mindössze 47 százaléka kombinálja a kis- és nagybetűket, 64 százalékuk használ betűk és számok keverékéből álló jelszavakat.

A Lokál kíváncsi volt rá, hogy itthon mi a helyzet, így megkerestünk egy olyan nagy tekintélyű szakértőt, aki teljesen legálisan folytat hekker tevékenységet, amiért ráadásul még meg is fizetik.


– A hozzánk került eszközökről, legyen az mobiltelefon, PC, laptop, vagy egyéb tárgy, ki kell nyernünk a webes jelszavakat. Megdöbbentő, hogy mennyien nem védik az okostelefonjukat pin-kóddal, képernyő lezáró jelszóval, vagy ábrazárással, ami jelen esetben a mi munkánkat könnyíti meg – mondta lapunknak Máté István Zsolt. Az igazságügyi informatikai szakértőt különféle bűncselekményeknél kérik fel a hatóságok az adatnyerésre.

A szakember szerint az asztali számítógépeknél, laptopoknál elsősorban a hanyagság, könnyelműség vezet oda, hogy valaki nem megfelelő jelszóval védi gépét, míg a mobiltelefonoknál sok felhasználó képességét meghaladja azok szakszerű kezelése.

– Jártam olyan cégnél, ahol az egész iroda egy jelszót használt az összes gépen, ráadásul ez ki is volt írva a monitorokra, ami szinte hihetetlen – fogalmaz a szakember. Az igazságügyi szakértő azt is megdöbbentőnek tartja, hogy rengetegen használják hazánkban az 1,2,3,4 sorozatú jelszót. Mások a kutyájuk nevét, gyerekeik becenevét, vagy a saját születési dátumukat adják meg. Arról nem beszélve, hogy nagyon sokan árulják el kollégáiknak is a jelszavukat.

– Nemrég egy büntetőeljárásban fel kellett törnünk egy férfi kódolt telefonját. Az iratokból tudtuk a születési dátumát. Megpróbáltuk és sikerrel jártunk – hoz egy példát az informatikus a felhasználók hanyagságára.

Egyébként az orosz tanulmányból is az derül ki, hogy az emberek rosszul bánnak jelszavaikkal, megosztják azt másokkal és nem biztonságos módszerekkel  emlékeztetik magukat az elfelejtett jelszavakra. Majdnem minden harmadik ember megosztotta már jelszavát egy közeli családtaggal, és minden tizedik a barátokkal, mintegy ötödük pedig jegyzettömbre írta le a jelszavakat.

Máté István Zsolt arra a kérdésünkre, hogy létezik-e feltörhetetlen védelem, kategorikus nemmel válaszol.

– Minden attól függ mennyi időnk és pénzünk van. Nálunk mindig a kirendelő hatóság dönti el a dolgot. Konkrétumokat nem mondhatok, de, hogy érzékeltessem, egy bicikli lopásnál nem költjük el egy autó árát ilyesmire – magyarázza a szakértő, aki szerint egy komolyabb védelem feltöréséhez nagyon sok számítógép egyidejű munkájára van szükség. Máté István Zsolt azt is elárulta: mobiloknál a pin-kód, valamint az ábrazár egy néhány ezer forintért beszerezhető szoftverrel már feltörhető, így a legnagyobb biztonságot a képernyőt lezáró jelszó adja.

A Kaspersky Lab szakértői szerint a legjobb jelszavak nem szerepelnek a szótárakban, hosszúak, kis- és nagybetűk, valamint számok és írásjelek kombinációjából állnak.  A reprezentatív felmérés 21 országból, több mint 12 ezer ember megkérdezésével készült.

Néhány praktikus tanács a hatékony védelem érdekében

Mivel egy okosmobilnak, vagy tabletnek fényes a felülete, egy pin-kód, vagy ábrazárás nyoma is ott marad a készüléken. Fontos sűrűn tisztogatni ezeket.

Három-négy jelszónál többet nem érdemes alkalmazni, mert a többség ezeket nem jegyzi meg. Hasznos lehet, ha a jelszavunk kedvenc versünk egyik sora, melyben az o betűket nullákra cseréljük ki. Ennek azért van jelentősége, mert a legtöbb szoftver, amely képes feltörni jelszavakat, szótár alapú. Vagyis értelmes szavakra keres rá.

Ha valaki mindenképpen egy értelmes szót akar jelszónak, váltogassa a nagy és kisbetűket. És végül ne feledjük, hogy minél több karakterből áll egy jelszó, annál biztonságosabb. Ám az 1,2,3,4,5 és hasonló számsorokat egyszer és mindenkorra felejtsük el a becenevekkel és születési dátumokkal együtt

Kapcsolódó Cikkek

  • Szujó Zoltán: Nálunk 600 kilométer alatt nincs karácsony

    Szujó Zoltán: Nálunk 600 kilométer alatt nincs karácsony

    A karácsonyi készülődés az év egyik legszebb időszaka, még annak ellenére is, hogy rengeteg stresszel és fáradsággal jár. Beszerezni az ajándékokat, megfőzni a finomságokat, és feldíszíteni a fát bizony nem kevés munka, a NőComment!

  • 2020-ban is lesz nyugdíjemelés

    2020-ban is lesz nyugdíjemelés

    Jövőre emelkednek a nyugdíjak. Az emelés több mint 2,5 millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint. Emellett a kormány 2020-ban is számol nyugdíjprémium kifizetésével.