EUR: 330,52 Ft
CHF: 302,28 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

Tárcaközi Kord. Biz.

Bizony harminc éve már annak a januárnak, az 1987-es tél hatalmas hótengerének, amikor katonák szabadítottak ki embereket (falvakat) a hó fogságából, amikor tanítási szünetet rendeltek el, mert esély sem volt suliba menni, és ha mégis, akkor meg a fűtés akadozott.

Gimnazista voltam. Néztük a Híradót, hallgattuk a Krónikát, és annak örültünk, hogy Szegeden a városban nincsenek olyan áldatlan állapotok, mint Zalában vagy Vasban.


És akkor megjelent a képernyőn az egyik főmufti, aki bejelentette, hogy tárcaközi koordinációs bizottságot hoztak létre hóekézésileg.

Gesztely, 2017. január 18. Hókotró Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Gesztely és Újharangod közötti úton 2018. január 18-án. MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

Addig ezt a szót nem ismertük.


A kádárizmusban minisztériumok voltak, tárcák nem. Akkor tárcává vált minden minisztérium. Néztünk és nem értettük. A szocializmusra oly jellemző módon négybekezdésnyi elnevezés – tárcaközi koordinációs bizottság – mindent tartalmazott.

A nagy semmit.

Akkor éppen osztályfarsangra készültünk, és egy hómunkás-paródiát álmodtam meg a Queen A kind of Magic című slágerére. A szöveget a barátomnál (padtársamnál) írtuk, és szobájába időnként berobbant általános iskolás húga, aki egy-egy mondattal kisegítette a rímfaragást.

Majd magnóra énekeltük, beszereztük a kellékeket (jégcsákány, hólapát, miegymás), és felettébb hamisan, de legalább őszintén előadtuk a „művet”.

És a refrént a kádári kormánynak köszönhettük. „Tárcaaaközi Kooord Bizottság” – hangzott a korszakos szólam, persze kellő hajlításokkal.

Így három évtized távlatából visszagondolva az a furcsa, hogy a katasztrófahelyzetet leginkább a kormánykommunikáció okozta, mert az emberek – tanulva az akkor éppen 30 éves 1956-ból – be voltak rendezkedve mindenféle helyzetre. Faluhelyen tudták, hogy télen tél van, ami jéggel, hóval (akár sokkal) is együtt jár, és nem mellékesen jó a földnek, a mezőgazdaságnak.

A tárcáknál érezték, hogy a népet megrémíti az, ami természetes. Aztán a Kádár-kormányok a bizottságaikkal és a 30 év előtti hóval tovatűntek. A tél maradt. És idén megint tél a tél. Hóval, jéggel, hideggel. Ma már nincs tárcaközi koordinációs bizottság. Aminek csak egyet köszönhetek: a feleségemet. Mert a szövegíró húgból az lett.

Köszi, bizi!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek