EUR: 329,48 Ft
CHF: 299,33 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Pécs

Telelni érkeztek a madarak Pécsre

Északról érkezett madarak telepedtek le Pécs belvárosában. A fenyőrigók a Kárpát-medencében ősztől tavaszig előforduló madarak. Most a pécsi Hunyadi utat választotta egy csapat tollas.

Évekkel ezelőtt több ezren is „legelgették” a pécsi díszfákat, most egyelőre még csak pár tucatnyian lehetnek. – Nem új keletű, hogy Pécset választják télen. Már korábban is megfigyeltük őket, ahogy bejártak a város díszfáira és az ott található bogyókat csapatokba verődve csipegették le. Most is ez történik – mondta Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pécsi irodavezetője.


– A fenyőrigók Észak-Európából érkeztek, több száz kilométert repülhettek, mire megtalálták az igazi telelőhelyüket. A madarak északi fészkelőhelyeiken rendszerint telepesen fészkelnek, társaságkedvelőek. Télen is kisebb-nagyobb csapatokba verődve keresgélik táplálékukat. Azért vannak együtt sokan, mert az nagyobb biztonságot nyújt a ragadozókkal szemben, többek között a pécsi belvárosba gyakran belátogató karvalyokkal és héjákkal szemben is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.