EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Miskolc

Telt házzal üzemeltek a hajléktalanszállók

Több száz emberen segítettek a dermesztő hidegben a miskolci hajléktalanszállók. Az állandó szállások és a nappali melegedők is megteltek.

A Vöröskereszt Baross Gábor úti hajléktalanszállójára több mint háromszázan menekültek be a hideg elől. Az állandó szállás mellett a nappali melegedő is tele volt, ahol asztaloknál ülve pihentek, tévéztek a fedél nélküliek. Volt, aki rejtvényfejtéssel vagy internetezéssel ütötte el az időt.


Hajléktalanok a nappali melegedőben - fotó: Lokál

Hajléktalanok a nappali melegedőben – fotó: Lokál

A szomszédos Napfényt az Életnek Alapítvány átmeneti szállóján sem utasítottak el senkit. Aki bement, annak  meleg teát, kenyeret, valamit mosási és tisztálkodási lehetőséget biztosítottak. A szervezetnél utcai járőr szolgálat és 24 órás orvosi ügyelet van.  Az utcáról behozott hajléktalanok ide kerülnek először, ahol orvosi vizsgálaton esnek át, ezután döntik el, hogy kórházban vagy hajléktalanszállón helyezik el őket, esetleg bent tartják további megfigyelésre.

A hajléktalanszállón internetezhetnek is az otthontalanok - fotó: Lokál

A hajléktalanszállón internetezhetnek is az otthontalanok – fotó: Lokál

Kovács László Jánost telefonos bejelentés után hozták be az utcáról az alapítvány munkatársai. Őt egy fertőző bőrbetegség miatt kellett kezelni. Mint mondja, négy éve él az utcán, saját martintelepi házából rakták ki ismerősei, miután jogilag kijátszották.


Kovács László János négy éve él az utcán - fotó: Lokál

Kovács László János négy éve él az utcán – fotó: Lokál

Diósgyőrben nincs nappali melegedő. Itt a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott hajléktalanszálló épületében, a folyosókon alakítottak ki krízisszállást, ahová éjszakára beengedik az otthontalanokat. Az elmúlt napokban több mint húszan vészelték át a folyosókon az éjszakai fagyokat. A szeretetszolgálat emellett tűzifával is segíti a rászorulókat, az Északerdő Zrt. jóvoltából mintegy 30 családnak tudtak téli tüzelőt biztosítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.