2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Egyéb Dunaújváros

Tim Ries: Magyarország a második otthonom

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, már majdnem befejeztük a kiadandó hanganyag felvételének rögzítését az East Gipsy Banddel” – kezdte a beszélgetést a dunaújvárosi Művész Jazz Klubban Tim Ries, aki ezúttal is minden várakozásra rácáfolt kedvelt csapatával.

Annak ellenére, hogy mindenütt otthonosan mozog szaxofonjával Tim Ries, kis hazánk különleges helyet foglal el a világhírű zenész szívében.


– Az a helyzet, hogy itt, Magyarországon a legjobb zenészekkel dolgozom együtt. Nagyon sok turista jár-kel, megnéznek egy épületet, egy múzeumot, de nekem mindig a zenészek az elsők, amikor ide jövök. Minden alkalommal boldog vagyok, amikor Magyarországra látogatok, s amikor elmegyek, olyan, mintha egy családot veszítenék el. A zene a szívemig hatol, ide hazajövök, ez a hely a második otthonom. A magyar közönség pedig nagyon jó. Sokféle zenét játszunk, egyfajta mixet az East Gipsy Bandtől a Rolling Stonesig. Nyilván a Rolling Stones-projekt az én értelmezésemben hangzik el. Az előadás persze minden városban más, ahogy minden éjszaka és minden csapat is más. Amikor Elemért 1989-ben megismertem, talán 21 éves lehetett, én meg huszonhét voltam. Azóta eltelt jó pár év és vagy kétszáz koncertet csináltunk együtt már végig a legkülönbözőbb helyeken. Valóban nagyon közeli barátom. Egyébként pár nap eltéréssel augusztusban születtünk – mesélte nevetve a legendás zenész.

A Művész Jazz Klub Bartók színház aulájába nyitott terében arattak óriási sikert Tim Riesszel Fotó: dunaujvaros.com

Óriási sikert arattak a legutóbbi közös koncerten Fotó: dunaujvaros.com

Tim elmondása szerint a zenészekkel való, kontinenseken átívelő kapcsolatai talán a legfontosabbak a számára.


– A zenészeknek, akik utaznak a nagyvilágban, mindenütt van családjuk. Uruguay, Chile, Brazília, Kolumbia, New York… Koncerteztem afgánnak, izraelinek, szírnek, afrikainak, kínainak… Új-Zéland után most például Ausztráliába megyek. Bármerre utazom, van kapcsolat, van zene, nem egy vérközösség, de mindenképpen egy család – vélekedett Tim Ries.

Tim Ries az idén már teljes jogúan zenekari résztvevőként közreműködött az új lemez megalkotásakor Fotó: Boor Ádám

Tim Ries és az East Gipsy Band Fotó: Boor Ádám

Pálinkás István

Kapcsolódó Cikkek