2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Életmód

Tippek álláskereső anyukáknak

Nem könnyű visszatérni a gyedről és a gyesről a munka világába. Azoknak is nehéz, akiknek van hová visszamenni dolgozni, de azoknak még nehezebb, akik kisgyermek mellett próbálnak új állást keresni. Íme néhány tipp, hogy sikerüljön:

1. Bármikor szembejöhet a munka, még a homokozóban is, hiszen nem kizárt, hogy éppen egy anyuka társ tud valami jó lehetőséget.


2. Érdemes tanulni valami újat, frissíteni a már meglévő szaktudást a gyed vagy gyes alatt, hogy jobb esélyekkel indulhasson el állásnézőbe.

3. Az állásinterjún nyugodtan fedje fel azokat az újonnan megszerzett képességeket, amelyekre a babázás ideje alatt tett szert. Hivatkozzon a gyors reakciókészségre, a profi konfliktuskezelésre, a felelősségtudatra. Ezekkel ellensúlyozni tudja azt a beidegződést, hogy egy anyuka kevésbé rugalmas. Érdemes egyébként tudatosítani az interjún azt is, hogy például egy betegség esetén van kire hagyni a gyereket.

4.  Terelje a beszélgetést abba az irányba, hogy komoly járulékkedvezményeket kaphatnak a munkaadók, ha álláskereső kismamát vesznek fel, vagyis ha alkalmazzák, akkor pénzt spórolhat meg a cég.

5. Nézzen körül a részmunkaidős piacon. A 4 vagy 6 órás munkavállalás esetén a gyes összege sem vész el, de a távmunka is megoldást jelenthet.

6. Egy kommunikációs trükk: ne azt hangsúlyozza, hogy gyereke van, az állásinterjún ne egy anyuka jelenjen meg, hanem egy kollégajelölt.

Kapcsolódó Cikkek