EUR: 328,09 Ft
CHF: 300,94 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Külföld

Tippeljen! Ön szerint hány éves a világ legidősebb gorillája?

Két egykorú állat osztozik a világ legöregebb gorillája címen, miután az amerikai Columbus állatkertjében elpusztult a Colo nevű 60 éves nőstény – közölte a német főváros állatkertje pénteken.

A berlini intézményben úgy tudják, hogy a legnagyobb emberszabású majom két legidősebb ismert példánya a náluk élő Fatou, egy 59 éves nőstény és az amerikai Arkansas állam egyik állatkertjének lakója, a hasonló korú Trudy.


Feltételezések szerint mindkét gorilla 1957-ben született, de pontos születési dátumuk nem ismert, mert mindketten a vadonban jöttek világra.

Fatou 1959-ben került a berlini állatkertbe, amikor kétévesre becsülték a korát. A kisgorillát egy matróz hozta magával Nyugat-Afrikából Európába, és készpénz helyett fizetett vele egy marseille-i kocsmában.


A berlini zoo orvosa szerint könnyen meglehet, hogy Fatou még annál is idősebb, mint eddig vélték.

Az Ohio állambeli Columbus állatkertjében keddre virradóra múlt ki álmában 60 évesen a Colo nevű nőstény, a világ első, állatkertben született gorillája. Két évtizeddel élt tovább, mint általában a fogságban lévő gorillák.

“Colo a gorillák nagykövete volt, arra ösztönözte az embereket, hogy tudjanak meg többet a súlyosan veszélyeztetett fajokról, és a természetes élőhelyükön élő gorillák védelmére motiválta őket” – írta közleményében Tom Stalf, az állatkert igazgatója.

Colo 1956. december 22-én született. Három kölyköt hozott világra, 16-szoros nagymama, 12-szeres dédnagymama és háromszoros üknagymama volt.

Az Egyesült Államokban ebben a hónapban már a harmadik nyugati síkvidéki gorilla pusztult el. Január 6-án egy Bebac nevű 32 éves szívbeteg hím halt meg a clevelandi állatkertben, ezen a héten, szerdán pedig elpusztult a Miami állatkert “gorillanagyasszonya”, a 49 éves Josephine, a cincinnati állatkertben tavaly lelőtt Harambe nagymamája.

Josephine először 1984-ben vonta magára a figyelmet azzal, hogy világra hozta a miami állatkertben született első gorillát. 2009-ben ritka szürkehályogműtétet hajtottak végre rajta: mesterséges emberi szemlencse beültetésével adták vissza a látását.

Josephine elsőszülött kölyke, Moja, jelenleg egy texasi állatkert lakója volt az apja a világszerte ismertté vált Harambénak, annak a 17 éves hímnek, amelyet a cincinnati állatkertben tavaly májusban lőttek agyon, mert egy négyéves kisfiú beleesett a kifutója körüli vizesárokba, és az őrség a gyermek életét féltette.

Az amerikai állatkertekben mintegy 350 gorillát tartanak fogságban, vadon 150-250 ezer nyugati síkvidéki gorilla élhet.

Kapcsolódó Cikkek