EUR: 330,82 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Székesfehérvár

Tíz új tevékenységi körben lesz kötelező pénztárgépet használni

Tíz szolgáltatás bevonásával bővült január 1-jétől az online pénztárgépek használatának kötelezettsége. Január 2-ig 15 553 kódkérelem érkezett az adóhatósághoz, ebből 8546-ot taxis kért.

A január 2-i adatok szerint 12 453 – ebből 6459 hordozható – pénztárgépet üzembe is helyeztek – jelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium.


Azok számára, akik december 31-ig kérték a kódot a NAV-tól, meg fogják teremteni az állami támogatás igénybevételének lehetőségét. A NAV munkatársai több mint 23 ezer vállalkozást kerestek fel személyesen, és tájékoztatták őket kötelezettségeikről, közülük 5500-an jelezték, hogy továbbra is a számlázást választják.

Január elsejétől az autó- és motorszervizeken, valamint a járműalkatrész-kiskereskedőkön kívül a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, a fitnesz- és wellnesskluboknak, a diszkóüzemeltetőknek, a patyolatoknak és a masszőröknek kellett csatlakozniuk az online pénztárgépek rendszeréhez. Az első becslések még 27 ezer érintettről szóltak. Az eddigi adatok szerint a taxisok és a pénzváltók vitték leginkább az online pénztárgépeket, az autószervizek és a tisztítási szolgáltatók közül sokan azonban inkább az áfás számlát választják.


A jogszabály szerint 2017. január 1-jét követően kizárólag az új műszaki követelményeknek megfelelő pénztárgép helyezhető üzembe. Ahhoz, hogy a korábban engedélyezett pénztárgépek megfeleljenek az új műszaki követelményeknek, a forgalmazónak szoftverfrissítést kell rajtuk végrehajtania. Ehhez a forgalmazási engedély módosítása iránti kérelemre van szükség, amelyet április 30-ig kell benyújtani az engedélyező hatósághoz. Mentesülnek a gépi kiállítású nyugta kibocsátása alól, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, de kötelesek valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatni a NAV-nak – tájékoztatott a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Korábban a vendéglátósok körében volt komoly ellenérzés az online pénztárgépekkel szemben, ez azonban mára enyhült. Ahogy azt lapunknak többen elmondták, a kezdeti időszak után kialakult a rutin, és bár a gépek szervizelése komoly költséget jelent, nincs fennakadás a működésben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.