EUR: 331,72 Ft
CHF: 303,49 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Egyéb Szombathely

Tour de Hongrie: 6 nap, 10 megye, 11 város, 750 kilométer

Immár harmadik alkalommal rajtol Szombathelyről a Tour de Hongrie – Magyar Kerékpáros Körverseny.  Június 27-én ismét a prológgal tér vissza a vasi megyeszékhelyre a 750 kilométeresre tervezett viadal.

– A hatnapos Tour de Hongrie-n rajt- vagy célállomás lesz Szombathely, Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény és Budapest – ismertette január 18-án a Várkert Bazár kiállítótermében tartott sajtótájékoztatón Eisenkrammer Károly főszervező.


Tour de Hongrie

Fotó: Tour de Hongrie

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az eseményen hangsúlyozta, a kormányzat ez évtől öt esztendőn át támogatja a verseny szervezésének költségvetését, sőt, biztosítja a médiamegjelenés feltételeit is.

Fotó: szombathely.hu

Révész Máriusz és Koczka Tibor Fotó: szombathely.hu

Révész Máriusz és Eisenkrammer Károly is külön kiemelte Szombathely városát, hiszen a Tour de Hongrie újraszervezésének kezdeti, nehéz időszakában az önkormányzat elsőként támogatta a verseny megrendezését. Ezért van helye most is a vasi megyeszékhelynek a sorozatban.


– 1889-ben, Szombathelyen alakult meg a Magyar Kerékpáros Szövetség, és 1894-ben az első magyarországi kerékpárospálya, a velodrom is itt épült meg – emlékeztetett Koczka Tibor alpolgármester. – E sporttörténeti hagyományok miatt sem volt kérdés a Tour de Hongrie újraszervezésénél, hogy Szombathely segítő kezet nyújt. Amikor 2015 tavaszán Eisenkrammer Károllyal összefutottam, és elmondta, hogy nyolc év után próbálja feltámasztani a Tour de Hongrie-t, természetes volt, hogy Szombathely lehetőségei szerint támogatja a kezdeményezést.

A versenynek számos pozitív hozadéka van a város számára, ezek közül az egyik, hogy a kerékpározás oktatása ötödik testnevelésóra keretében is zajlik Szombathelyen – hangsúlyozta Koczka Tibor.

Szombathely már az 1925-ös Tour de Hongrie-n is a befutó helyszíne volt! 1963-ban Szombathelyről indult és ott is ért véget a Magyar Kör, kilenc évtized alatt összesen 22-szer volt rajt vagy befutó színhelye. 2015-ben és 2016-ban is a szombathelyi Fő téren zajlott a prológ, tavaly Szalontay Sándor révén magyar bringás húzta fel itt a győztesnek járó sárga trikót.

Kapcsolódó Cikkek