EUR: 328,88 Ft
CHF: 299,44 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Tovább nyomoznak Kovács Béla kémkedési ügyében

A Legfőbb Ügyészség három hónappal meghosszabbította a Kovács Béla ellen folyó nyomozást.

Április 20-ig meghosszabbították a nyomozást Kovács Béla kémkedési ügyében – közölte a Legfőbb Ügyészség a Magyar Időkkel.


Mint arról beszámoltunk Kovács Béla ügyében még 2014 áprilisban tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen, konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

A Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a politikus egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel összefüggő nyomozás közben a titkosszolgálat látókörébe került.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly májusban az EP elnökéhez fordult a jobbikos EP képviselő mentelmi jogának felfüggesztése érdekében, az EP azonban hosszasan vizsgálta a kérdést.

A gyanúsításra másfél évvel később, 2015 december elején került sor, ennek lényege szerint az ellenzéki párt EP képviselője az EU intézményei elleni kémkedést követhetett el.

Kovács Bélát kétszer hallgatták ki gyanúsítottként.

A Magyar Idők szerint eddig három országból – Lengyel-, Olasz- és Franciaországból – biztosan kért adatokat jogsegély keretében a Legfőbb Ügyészség. Ezek részben már beérkeztek. Az anyagokat fordítják, elemzik, és ez is hozzájárul az eljárás elhúzódásához. E tekintetben különösen érdekes, hogy a lengyel kémelhárítás tavaly májusban kémkedés gyanúja miatt letartóztatta Mateusz Piskorskit, a Változás nevű, oroszbarát lengyel párt vezetőjét.

Kapcsolódó Cikkek