2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Egyéb Sopron

Tucatnyi szerep jutott Ács Tamásnak 2016-ban

Tartalmas évet tudott le 2016-ban Ács Tamás, aki tavaly számos szerepben feltűnt. A Soproni Petőfi Színház művészének életében idén sincs megállás, hiszen már gőzerővel készül a Macbethre.

– Sokféle színpadi stílusban és műfajban próbálhattam ki magam, így azt gondolom, hogy egy igazán sűrű és tartalmas év áll mögöttem. A 2016-os esztendőt A bábjátékos című rockoperával kezdtük, amiben a Zsebtolvaj szerepét játszhattam. A zenés műfajokban eddig nem sok tapasztalatot szereztem, éppen ezért nagyon örültem, hogy egy ilyen fontos munkával bízott meg a darab rendezője, Katona Imre – mondta Ács Tamás. – A munkafolyamat során egyensúlyba kellett hozni az éneklést, a koreográfiát és a színészi munkát. Remélem, ez sikerült, és az előadás magas szintű kidolgozottságán és látványvilágán túl a mondanivaló is megérintette a nézők lelkét – egészítette ki a tehetséges előadó.


Ács Tamás meghatározó tagja a társulatnak Fotó: Torma Sándor

Ács Tamás meghatározó tagja a társulatnak
Fotó: Torma Sándor

A színész következő szerepe Molnár Ferenc Liliom című színművének címszerepe volt, ami pályafutása eddig legnagyobb kihívását jelentette. – A külvárosi csibész érzelemvilágáról nem a szöveg tudósít, hanem a tekintete, sóhajai és elharapott mondatai. Elsősorban önmagammal néztem szembe a figura megteremtésekor, és régi emlékeimet próbáltam újra felszínre hozni. Köszönet Kovács Frigyes rendezőnek a mérhetetlen támogatásért és segítségért!
Ács Tamás a nézőtéri büfében néhány havonta jelentkező Színház klub keretében egy felolvasó-színházi produkcióban a hegymászó, Erőss Zsolt bőrébe is belebújhatott. Tamás elárulta, sokat olvasta az életrajzi könyvét, és megnézte az interneten fellelhető riportokat, beszélgetéseket. Rengeteg párhuzamot fedezett fel a hegymászók világa és a színház között.

Ács Tamás tele volt szereppel 2016-ban Fotó: Soproni Petőfi Színház

Ács Tamás tele volt szereppel 2016-ban
Fotó: Soproni Petőfi Színház

A színész az egyik kedvelt gyerekdarabra szintén szívesen emlékszik vissza tavalyról. – A Szabó Attila által írt és rendezett Fehérlófia című mesejátékban Fehérlófiát játszottam. Úgy gondolom, hogy a színészmesterség egyik legnehezebb, ugyanakkor legszebb feladata: elbűvölni a gyerekközönséget. Ha nem jön létre a varázslat, azt a gyerekek azonnal kiszúrják. Bízom benne, hogy a mi előadásunk élő zenei világa, autentikus néptánc-koreográfiái és Horváth Zsuzsa kiváló Fehérló-alakítása izgalmas kérdéseket vetettek fel a felnőtté válás nehézségeivel kapcsolatban.
Ács Tamás gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy A dzsungel könyve című musicalben Akelát, a farkasok vezérét formálta meg.


Ács Tamás szerint a Macbeth is gigászi kihívásnak ígérkezik Fotó: PomezanskiGyörgy

Ács Tamás szerint a Macbeth is gigászi kihívásnak ígérkezik
Fotó: Pomezanski György

Túl ezen, a Soproni Petőfi Színház tagja helyi középiskolákban bukkant fel, és tantermekben, a diákok saját közegében adta elő egy hivatalnok kálváriáját, egy majom emberré válásának történetét, vagy éppen egy próféta megpróbáltatásait. Szeptemberben pedig folytatták az iskolaszínházi küldetést, kollégáival Voltaire Candide-ját álmodták tornatermi körülmények közé. – Örülök, hogy rendezőként is kipróbálhattam magam, illetve két író, Rejtő Jenő és Hamvas Béla bőrébe bújhattam még.
Tamás elmondta, hogy remekül érzi magát Sopronban, igazán megkedvelte a várost, a helyieket és 2017-ben is szeretne bizonyítani.
Az új esztendő hamar elkezdődött, hiszen január másodikán tartották a Macbeth olvasópróbáját. – Gigászi kihívás! Most minden energiámat és figyelmemet az köti le, hogy megismerjem a darab világát, a rendezői koncepciót, a kollégák hangsúlyait. Pontosan letapogassam, hogy ki is ez az ember és hogy mit jelent számomra ma ez a történet. Ennél izgalmasabban nem is indulhatna egy év – lelkendezett Tamás.

Ács Tamás Hortobágyon született 1986-ban, jelenleg a Soproni Petőfi Színház művésze. A mostani társulattal öt éve érkezett a leghűségesebb városba, több monodrámában is játszott.

Kapcsolódó Cikkek