2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Aktuális

Tudta? A meg sem született utódait is megölik a hím páviánok

Bizonyos körülmények között a nőstények más hímektől származó utódait és a még meg nem születetteket is megölik a hím páviánok a gyors szaporodás érdekében.

Ezt a viselkedést vizsgálták meg közelebbről amerikai és kenyai kutatók egy kenyai rezervátumban 1971 óta élő páviáncsoport adatait elemezve. Eredményeiket a Proceedings című tudományos lapban mutatták be.


Megfigyelték, hogy ha egy erőteljes hím újonnan érkezik a csoportba, bizonyos esetekben nem sokkal később megnövekszik a megölt fiatal állatok és az elvetélt magzatok száma.

Egyes állatfajoknál – az emberszabásúak, az oroszlánok vagy a bálnák – ismert viselkedési forma, hogy a hímek esetenként megölik a velük rokonságban nem álló kicsinyeket vagy borjakat. Különösen a csoportba újként érkező hímek igyekeznek ilyen módon növelni esélyeiket a szaporodásra. Hiszen amíg az anya a gyermekét táplálja, termékenységének mértéke csökken.


Eddig kevés figyelmet fordítottak annak kutatására, milyen körülmények között támadják meg bizonyos emberszabásúak a vemhes nőstényeket, elsősorban a hasukat, hogy megöljék a magzatot.

Matthew Zipple, a durhami Duke Egyetem kutatója és kollégái az elmúlt 45 évben a kenyai páviáncsoportról gyűjtött adatokat elemezte. Ezek többek között a nőstények ciklusait is dokumentálták, amely a páviánoknál külső jegyek alapján is megfigyelhető. A szakértők az új hím csapattagok érkezése utáni kéthetes időszakokra különös figyelmet fordítottak.

A tudósok nem közvetlenül figyelték meg a brutális viselkedést, hanem a megszakadt vemhességek arányából következtettek. A terhességeket a külsőleg látható jegyek alapján állapították meg.

Csak akkor került sor ilyen erőszakos cselekedetekre, ha olyan állat érkezett a csoportba, amely rövid idő alatt magas státuszt vívott ki magának és egy darabig a csapatban is maradt. A hierarchiai sorrendben elfoglalt státuszt a páviánoknál a fizikai erő határozza meg.

A megfigyelt idő alatt 75 alfahím érkezett egyesével a kenyai csoportba. Hét esetben növekedett a megölt kicsinyek és magzatok száma: ez a hét állat a szakértők szerint összesen 6 fiatal állatot és 13 magzatot ölt meg.

A tudósok szerint nem általánosan megnövekedett agresszivitásról vagy hatalmi harcról van szó, hiszen minden megölt állat egy évesnél fiatalabb volt. A kicsinyét vagy magzatát ért támadást 15 nőstény élte túl, ezek közül később 11 párzott egykori támadójával.

A tudósok szerint a magzat megölése, ugyanúgy, ahogy a fiatal állatok megölése, bizonyos körülmények között szelekciós eszköz. A szelekciós nyomás, és ezzel együtt az utódok elleni támadások akkor válnak gyakoribbá, ha a csoport viszonylag elzártan él és túl sok utódra kevés táplálék jut.

Kapcsolódó Cikkek

  • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

    Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

    Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

  • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

    Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

    Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.