EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Extra

Tudtad? Ezért nem fog tetszeni az Utazók című film

Nagy csalódás lesz az Utazók című film azoknak, akik szeretik az igazi, klasszikus sci-fit. Sok akciót és titkokat várnak, de valami egészen mást kapnak majd.

Az Utazók című filmet nagyon vártuk. Azt gondoltuk, hogy Chris Pratt és Jennifer Lawrence csak jó párosítás lehet és épp itt az ideje annak, hogy hosszú idő után valami igazán érdekes sci-fit lássunk. Ami legalább annyira elvarázsol, mint korábban a Csillagok között, de sajnos kiderült, hogy erről álmodozhatunk még egy darabig. A film hivatalos leírása: „Csodálatos a jövő. Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel. Elvileg. A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát – és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat.  Olyanok, mint két hajótörött, a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek. Ha életben akarnak maradni, meg kell érteniük, mi történt velük…”


Utazók

Sajnos a rövid összefoglaló nagyon hatásvadász, ami persze nem lenne gond egy figyelemfelkeltő szövegnél, de egyes részei egyszerűen nem is igazak. Mert a töredékét sem kapjuk annak, amit várunk. Elképzeljük, hogy a két szerencsétlen fiatal valami titokzatos oknál fogva felébred a hibernálásból és közösen kell rájönniük – mindenféle látványos akció közepette – hogy pontosan mi történik. Talán idegenek támadták meg a hajót? Vagy valami furcsa kísérlet részesei? Nem fogunk spoilerezni, de azt eláruljuk, hogy miért nem fog – nagy valószínűséggel – tetszeni, ha igazi sci-fi kedvelő vagy: nos azért, mert valójában ez egy romantikus dráma és az űr gyakorlatilag csak díszlet (a külföldi kritikusok szerint egy elcseszett Titanic).  Akik pedig a romantikus filmeket kedvelik, azoknak meg pont a körítés miatt nem fog tetszeni. A Utazókban azonban főkérdések sokkal mélyebbek, mint amire felkészültünk: Lehet-e Istent játszani? Az önző érdekeink miatt „megölhetünk-e” egy embert, hogy nekünk jobb legyen? Ha valójában nincs igazán választásunk, akkor a döntésünk mennyire tükröz bennünket? Fontos-e számunkra, hogy hagyjunk nyomot magunk után? stb. Ha nyitottak vagyunk ezekre a kérdésekre, akkor még élvezni is fogjuk az Utazókat, de ha nem akkor csak egy unalmas mozit kapunk. Jennifer Lawrence egyébként újságírót alakít a filmben, a karakter eredeti célja az volt, hogy pár évet eltöltsön a telepes bolygón (ahova épp utaznak) majd visszatérjen a Földre, ahol eltelt már időközben több, mint 250 év. Így ő igazi időutazó lehetne. Azon gondolkoztam a végén, hogy milyen jó lett volna, ha inkább erről szól a film…

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.

 • Lefestette magát Gelencsér Timi

  Lefestette magát Gelencsér Timi

  Új szerepben próbálhatta ki magát a TV2 Catch versenyzője, Gelencsér Tímea. A 2016-os Miss World Hungary győztese Borbás Edina legújabb könyvének, A Szeráj borítóján látható a főhősnő, Szófia szerepébe.