EUR: 329,39 Ft
CHF: 300,67 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

Két közepes erejű földrengés rázta meg szerdán Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

Sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek hírek. Hírügynökségi beszámolók szerint Rómában elővigyázatosságból két metróvonalat is kiürítettek a rengések miatt.


Az amerikai földtani intézet jelentése szerint az első, 5,3-as erejű földrengés középpontja 104 kilométerre északkeletre volt Rómától, és mindössze hét kilométerre Amatrice városától, amely súlyos károkat szenvedett a tavaly augusztusi nagy erejű földrengésben. Hasonló erősségű volt a második szerdai rengés is.

A 6,1-es fokozatú amatricei földrengésben háromszázan haltak meg, épületek és lakóházak ezrei semmisültek meg. Azóta több mint 45 ezer utórengés volt a térségben. Októberben történt egy 6,6-os fokozatú is – ez volt az elmúlt 36 év legerősebb földrengése.

Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet jelentése szerint az elmúlt hónapok rengései 600 négyzetkilométernél nagyobb területen változtatták meg a térség domborzatát, az epicentrum környékén például mintegy 70 centimétert süllyedt a talaj.

Kapcsolódó Cikkek