EUR: 324,03 Ft
CHF: 287,57 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb IV.kerület

Újpest büszkesége lesz az új piac

Az új újpesti piac építése 2015 novemberében kezdődött, a beruházás ötmilliárd forintból valósul meg. Ám a szeptemberben nyíló új létesítmény – amelynek árusítóhelyeire már lehet jelentkezni – nemcsak egy piac, hanem kulturális központ is lesz.

Újpest eddigi legnagyobb saját forrású beruházása a Szent István tér átalakítása, amelynek keretében a Szent István tér 13–14. szám alatt teljesen új piac és vásárcsarnok épül egy többszintes létesítmény részeként. Nem klasszikus piac és nem is vásárcsarnok, hanem vegyes komplexum. A piac felett, a 2. emeleten egy modern rendezvényközpont, a 3. emeleten külső tetőkert épül.


4ker_piac

Közösségi tér is épül a piac köre

A multifunkcionális színház- és koncertteremben számos berendezési, elrendezési módra nyílik majd lehetőség. A rendezvényközpontban korszerű világítás, hangosítás és színpadtechnika biztosítja a programok magas színvonalát. A kulturális központ kiváló helyszín lesz például a környékbeli középiskolák szalagavató báljai számára is, ami nagy segítség, mert jelenleg nincs a közelben olyan helyszín, ahol egy 1200 fős ünnepséget meg lehetne tartani. De nem csak ezek az újítások emelik majd a létesítményt az ország legjobb piacainak sorába.

4ker_piac2

Zöldfelületekben sem lesz hiány (fotó: tervlap.hu)

Szinte egyedülálló módon a Szent István téri új piac és vásárcsarnokban teljes egészében szennyvízből nyert hővel történik majd a hűtés és fűtés. Az épület a tér alatt átfutó 2,8 méter átmérőjű szennyvízcsatorna hőenergiáját hasznosítja majd úgy, hogy a rendszerre több önkormányzati épület is rá lesz kötve, illetve a későbbiekben további épületek csatlakoztatására is lehetőség lesz. Ez a megoldás csökkenti az üzemeltetés költségeit, de fenntartható és környezetbarát technológiát is jelent.
És hogy kik árulhatnak majd az új piacon? Nos, lényegében bárki, aki jelentkezik, hiszen már meghirdették a leendő bérlők pályázatát a szeptemberben nyíló új újpesti piac árusítóhelyeire. A bérleti feltételeket a jelentkezők függvényében határozzák meg. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a jelentkezéseket folyamatosan várják a vasarcsarnok.ujpest.hu oldalon.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek