2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Űrséta: Így cseréltek akkumulátort az űrállomás napelemeiben – Videó!

Három újabb akkumulátort kapcsoltak pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) napelemes energiarendszeréhez.

Az amerikai Shane Kimbrough és Thomas Pesquet francia kozmonauta űrsétájukon lítium-ionos akkumulátorokat szereltek a rendszerbe a múlt héten kapcsolt három másik mellé.


Az ISS robotkarja ez alkalommal is nagy segítséget nyújtott és rengeteg időt takarított meg az űrhajósoknak az egy évtizede elhelyezett, régi típusú akkumulátorok levételében. A munkálatok során a Dextre nevű, 3,5 méter hosszú robot karjait a houstoni űrközpontból irányították.

Kimbrough és Pesquet három óra alatt fejezte be a munkát, ami után még további három órán keresztül a korábban félbemaradt feladatokat végezte el.

Pesquet az első francia, aki 15 év óta űrsétát tett. A Twitterre feltett üzenetében a szkafanderére utalva azt írta, “hihetetlen érzés a saját űrjárművedben tartózkodni a világűrben”.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint nagyon fontos lecserélni újabbakra az ISS napelemeinek akkumulátorait. Az elkövetkező három évben a most felhelyezettek mellé további tizennyolcat kell rákapcsolni a rendszerre.

A régi és az új akkumulátorok mérete egyforma, de az újabbak több energiát képesek tárolni és hosszabb ideig. Így a korábbi 48 helyett 24 akkumulátor is elegendő lesz.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.