EUR: 331,66 Ft
CHF: 303,32 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb XXI.kerület

Vakvezető kutyákat képeznek a Hollandi úton

Mona, Olivér pótmamája is kapható volt egy kis játékra. Fotó: Mészáros Diána

Mona, Olivér pótmamája is kapható volt egy kis játékra.
Fotó: Mészáros Diána

A csepeli Vakvezető Kutyakiképző Iskolában igyekeznek saját tenyésztésű kutyákkal együtt dolgozni, amelyek felmenői már eleve szűrve vannak mindenféle betegségre, és jövőbeli feladataik ellátásához megfelelő idegrendszeri stabilitással rendelkeznek.

Ma Magyarországon 10 ezer látássérült emberre 120 vakvezető kutya jut. Egy kutya kiképzése 1,8-2 millió forintba kerül. A Hollandi úti központban 30-32 kutyával foglalkoznak évente, de csak 10-12 ebet adnak át végül vakvezetésre. A pénzt, időt és energiát azonban mind a harminc esetben bele kell ölni a képzési folyamatba. Rózsa Kata kutyakiképző szerint azt sem árt tudni, hogy nem minden látássérült személy alkalmas vakvezető kutya tartására.


– A vakvezető kutya annak segítség, aki fehér bottal magabiztosan közlekedik az utcán, hiszen az állat nagyon sok döntést nem hozhat meg önállóan. A kutya megmutat akadályokat, megkeres tárgyakat, viszont azt, hogy merre kell menni vagy mikor lehet átkelni az úton, nem az állat felelőssége eldönteni – tette hozzá Rózsa Kata.

– Míg a nálunk nevelkedő tíz kiskutyából nyolc alkalmas lesz vakvezetésre, addig a vásárolt kutyusok nagyon nagy százaléka elbukik – tudtuk meg a kutyakiképzőtől.


A kutyák két hónapos korukban kerülnek nevelőszülőhöz, ahol egyéves korukig tanulnak. Ez nagyon fontos időszak az életükben, a kiképzésük megalapozása.

Vakvezető kutyával nem csak a közlekedés könnyebb, de gazdájuk társasági életét is felpezsdítik. Fotó: Mészáros Diána

Vakvezető kutyával nem csak a közlekedés könnyebb, de gazdájuk társasági életét is felpezsdítik.
Fotó: Mészáros Diána

– A kölyöknevelő családok ebben a közel egy évben megtanítják az ebet a szobatisztaságra, illetve nagyon sok ingerhez hozzászoktatják őket. A lakásokban például a csúszós padlóhoz, a tévé hangjaihoz vagy a háztartási gépek zajaihoz. Fontos, hogy a nevelők közlekedjenek a kutyával. Szálljanak fel vele buszra, villamosra, érzékelje az állat, hogy mozog alatta a padló. Természetesen mindenféle segítséget megadunk a nevelőszülőknek ebben a szűk egy évben. A kutya tápját, oltásait és orvosi ellátását mi álljuk, ezenkívül a nevelőket havonta egyszer behívjuk személyes konzultációra, teszteket töltünk ki velük és igyekszünk minden felmerülő kérdésüket megválaszolni – részletezte Kata.

Rózsa Kata kutyakiképző és Olivér, aki már nevelőszülők szárnyai alatt cseperedik. Fotó: Mészáros Diána

Rózsa Kata kutyakiképző és Olivér, aki már nevelőszülők szárnyai alatt cseperedik.
Fotó: Mészáros Diána

Egyéves korukban az ebek visszakerülnek a kiképzőközpontba, ahol egészségügyi szűrésen vesznek részt, majd megfigyelik a kutya viselkedését. Hogyan viszonyul emberekhez, más kutyákhoz, hogyan viselkedik utcán, különböző járműveken, és egyáltalán milyen az állat alaptermészete. Ez az első nagy teszt, itt dől el, hogy a kutya alkalmas-e a munkára, vagy sem. Ha sikerrel veszi az akadályokat, szakemberek segítségével elkezdődik az egy évig tartó képzés.

– Először is megtanítunk neki az alapengedelmességet, nevezzük ezt a vakvezető kutyák általános iskolájának. A lábhoz kerülés az egyik legfontosabb parancs, hiszen a látássérült onnan tudja, hol van a kutya, hogy vagy hallja a csengőt, ami az állat nyakában van, vagy hozzáér az állat. Így a lábhoz kerülés a legtöbb feladat kiindulópontja a képzés során – tudtuk meg a szakembertől.

Az alapengedelmességi vizsga letétele után kiviszik az utcára a kutyát, forgalomban közlekednek vele és egyre többet várnak el tőle.

– Először csak meg kell állnia a lelépőknél, később már objektumokat kell keresnie, közben pedig szép lassan nyújtjuk a terhelési idejét, fokozatosan építjük fel a tudását. Végül pedig – amikor az állat már eljutott arra a szintre, hogy önálló és jó döntéseket tud hozni – van egy belső vizsga, ahol a kutya kiképzője fedett szemmel – és egy látó kísérővel – megy az utcán és irányítja a kutyát. Kvázi rábízza az életét.

Kapcsolódó Cikkek