EUR: 323,16 Ft
CHF: 276,73 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb XXI.kerület

Védelmet nyújtanak a Védgát utcában

Az elmúlt időszak szokatlanul hideg időjárása különösen próbára tette az utcán élőket. A számos szociális tevékenysége között hajléktalan-gondozással is foglalkozó Ökumenikus Segélyszervezet a probléma enyhítésére Csepelen éjjel-nappal nyitva tartotta a Hajléktalan Nappali Melegedőjét.

Kíváncsiak voltunk, mennyire volt ez segítség a rászorulóknak, és mennyire vették igénybe a fűtött helyiségben való alvás lehetőségét. A Védgát utcában szívesen fogadták a Lokál Extrát.


Az Ökumenikus Segélyszervezet csepeli Hajléktalan Nappali Melegedőjében Petrezsely Stella kalauzolt minket. A terápiás munkatárs elmondta, normál üzemmódban reggel 8-tól 14 óráig tartanak nyitva.

– Regisztrált ügyfeleink vannak, személyi igazolvánnyal és érvényes tüdőszűrési papírral lehet jelentkezni nálunk. Ettől a rendkívüli körülmények között eltekintettünk, hiszen nem szerettük volna, hogy valaki ennek hiánya miatt fagyjon meg az utcán – tájékoztatott Stella, akitől azt is megtudtuk, hogy a nappali melegedőben reggelit, teát, kávét is kapnak a betérők, mosni és telefonálni is van lehetőségük.


– Sok adományt kapunk, ezekből tudjuk biztosítani az élelmet. Az éjjel-nappali nyitvatartás alatt az önkormányzat napi 80 adag meleg ételt szállított ebédre. Az irodában a nálunk regisztrált hajléktalanok ügyeit is intézzük, akinek a munkalehetősége miatt szüksége van rá, internetezhet. Igyekszünk lelki segítséget is nyújtani a hozzánk fordulóknak. Szinte mindenkit személyesen ismerünk, többségük ide jár haza. Petrezsely Stellától megtudtuk, az extrém hideg időben naponta átlagosan százan fordultak meg náluk, és az éjszakai alváshoz egy fűthető sátrat is felállítottak az udvaron.

Ottjártunkkor kint –15 fokot mutatott a hőmérő, bent éppen ketten aludtak a könyvespolc mellett, egy asztaltársaság pedig zsugázott – és csak azt sajnálták, hogy nem tudnak pénzben játszani, mert akkor bárki nyerne is, lenne egy üveg boruk, ami melegít. Az egyik sarokban valaki eldobott csikkeket próbált „újrahasznosítani” úgy, hogy a maradékokból egy új cigit sodort. Az egyik asszony, akinek van ugyan háza, de otthonában sem fűtés, sem víz nincs, Stellával beszélgetett az eseteges munkalehetőségekről.

Arra a kérdésünkre, hogy örülnek-e, hogy a hidegben van hová behúzódni, azt felelték: „Hát hogy a fenébe ne?!” Majd visszakérdeztek: „Maga próbálta már odakint, a szabad ég alatt, a földön akár csak mínusz egyben?”

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.