2018. január 24., szerda
Timót

Belföld

Veszélyes tartogatni a karácsonyfát!

Veszélyes tartogatni

Egyszerű oka van annak, hogy hagyományosan január 6., vagyis vízkereszt után válunk meg a felállított karácsonyfától: ezen a napon ér véget a karácsonyi ünnepkör, a feldíszített fának tehát ezt követően már nincs funkciója a lakásban. A katolikus templomokban ugyan szokás még február 2-ig, vagyis Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig meghagyni a díszítést, ám a polgári otthonok legtöbbjében ekkorra már híre-hamva sincs a fának. De csak a legtöbbjében.


Az FKF Zrt. honlapján közzétett tájékoztatás szerint ugyanis a lecsupaszított karácsonyfák kihelyezésének dömpingje valóban január 6. környékén kezdődik, ám ezt követően még 1-1,5 hónapig eltart, és ezen időszak alatt félmilliónál is több tűlevelű kerül ki az utcára.

Budapest, 2017. január 11. Elégetésre váró karácsonyfák a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. Fővárosi Hulladékhasznosító Művének udvarán 2017. január 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A begyűjtött fákat elégeti, fűtési gőz és elektromos áram válik belőlük

A fenyőfa hosszas tartogatása azonban nagy veszélyt jelenthet a lakásban élők számára. Ahogy ugyanis a fűtött lakásban szárad a fa, úgy szárad a benne található gyanta is, amely azután száraz állapotban rendkívül gyúlékony anyaggá válik.


– Nagyon komolyan kell venni ezt a veszélyt – figyelmeztette a Lokál Extra olvasóit Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Aki úgy dönt, hogy vízkereszt után is a lakásban tartja a fát, annak fokozottan ügyelnie kell a nyílt láng használatára. A fenyőfa egyméteres körzetében ne használjon csillagszórót vagy gyertyát! Ebben az időszakban már a fényfüzérek is tűzveszélyessé válnak, így azoknak a fenyőfáról való mihamarabbi eltávolítása is ajánlott.

Tanácsosabb azonban a veszélyessé vált fáktól megszabadulni. Az FKF Zrt. a február elejéig tartó egy hónapban úgynevezett fenyőfajáratokkal gyűjti össze a fákat. A fővárosiaknak semmi más dolguk nincs, mint kihelyezni a fákat a kijelölt gyűjtőpontokra. A pontok listája megtalálható a vállalat honlapján.

Az FKF Zrt. munkatársai a „kiszolgált” tűlevelűeket először felaprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba szállítják. A fenyőfa a már említett magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítható fűtési gőz és villamos áram. Ha tehát kidobjuk, kétszeresen nyerünk.

Kapcsolódó Cikkek