EUR: 329,31 Ft
CHF: 299,81 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Gyurcsányi szintre került Vona Gábor

Egy friss felmérés szerint a Jobbik elnökének népszerűsége szuper alacsony, már Gyurcsány Ferenc szintjét súrolja.

Jelentősen csökkent Vona Gábor népszerűsége az október 2-i kvótanépszavazás óta – erre az eredményre jutott a Századvég egyik friss kutatása. A felmérésből kiderül, hogy a Jobbik néppártosodó elnökéről a megkérdezettek kétharmadának van rossz véleménye, miközben csupán 19 százalék nyilatkozott úgy, hogy kedveli a pártvezetőt. Vona Gábor ezzel a támogatottsággal megközelítette Gyurcsány Ferenc népszerűségi indexét, akit a válaszadók 76 százaléka utasít el, és 14 százalékuk szimpatizál a baloldali Demokratikus Koalíció első emberével.


Forrás: Századvég

/Forrás: Századvég

A Századvég külön kiemelte, hogy Vona Gábor esetében tisztán látszik: a választók iránta érzett szimpátiája a tavaly októberi, a betelepítési kvóták témájában kiírt népszavazás óta zuhant. – Ez a negatív trend a Jobbik szavazóbázisának erodálásával párhuzamosan figyelhető meg – mutatott rá a kutatócég.

A Századvég mérése eközben továbbra is Orbán Viktor miniszterelnököt mutatta az ország legelfogadottabb politikusának: minden második választó pozitív véleményt fogalmazott meg a Fidesz elnökéről. A kormányfőről az is elmondható, hogy a vezető politikusok közül az ő elutasítottsága a legenyhébb. A megkérdezettek 42 százaléka gondolt negatívan a miniszterelnökre. A felmérés Molnár Gyula MSZP-elnök népszerűségét is vizsgálta. Róla az mondható el, hogy míg az iránta érzett szimpátia a válaszadók 13 százalékára jellemző, 48 százalékuk már kedvezőtlenül áll a pártelnökhöz. Molnárról egyébként 12 százalék nem tudta, hogy kicsoda, 26 százalék pedig nem alkotott róla véleményt.


Forrás: Századvég

/Forrás: Századvég

A kutatásnak volt egy mellékszála is, amely arra kérdezett rá, hogy a választók melyik pártot tartják megfelelőnek az ország irányítására. A kapott válaszok alapján a magyarok döntő többsége (61 százalék) az Orbán Viktor által vezetett Fideszt alkalmasabbnak tartja a kormányzásra, mint Vona Gábor Jobbikját.

Kapcsolódó Cikkek