2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Salgótarján

95 éve város Salgótarján

Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartottak díszünnepséget a József Attila Művelődési Központ színháztermében, ahol Fekete Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet, egyben évértékelőt.

– Itt különösen igaz az, ami ránk – magyarokra – általában véve igaz: szeretjük elhinni, hogy mennyire rossz nekünk. Ugye? Rosszak az utak, rossz a levegő, nincs semmi lehetőség sem kikapcsolódni, sem dolgozni. Minden rossz? Aki elhiszi, hogy rosszul van, az rosszul is lesz. Ez egy önbeteljesítő jóslat. Ám ha hajlandóak vagyunk pár lépést hátrálva távolabbról szemlélni Salgótarjánt és meglátni az értékeinket is, rádöbbenhetünk, hogy valójában ez nem így van. De mi valahogyan így vagyunk kódolva, önbeteljesítünk – mondta a polgármester.


Fekete Zsolt úgy fogalmazott: szeretne szakítani ezzel a hagyománnyal, és szeretné, ha egyre többen látnák, hogy bizony tele vagyunk jó dolgokkal.

Kitüntetések és díjazottak


Az 1956. évi októberi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a nemzet sorsát és történelmét formáló nehéz időkben tanúsított példamutató helytállásáért, valamint a forradalom eszméjének, hősei emlékének ápolásáért végzett tevékenysége elismeréseként „Salgótarján Díszpolgára” posztumusz kitüntető címben részesült Jecsmenik Andor.

A huzamosabb időn át kimagasló színvonalon folytatott közéleti, közművelődési és újságírói tevékenysége, valamint a Kohász Művelődési Központ Egyesületben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként „Pro Urbe” díjat vehetett át Gál Józsefné.

"Pro Urbe" díjat vehetett át Gál Józsefné

„Pro Urbe” díjat vehetett át Gál Józsefné

 

A 120 éve született Bóna Kovács Károly festő- és szobrászművész hagyatékának részét képező képzőművészeti alkotások Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata részére történt ajándékozásáért, a salgótarjáni kulturális élet jelentős támogatásában mutatott példás tevékenysége elismeréseként „Pro Arte” díjban részesült Kovács Balázs.

"Pro Arte" díjban részesült Kovács Balázs

„Pro Arte” díjban részesült Kovács Balázs

A Salgótarján közbiztonsága érdekében kifejtett, huzamosabb időn át végzett, magas színvonalú tűzmegelőzési és iparbiztonsági tevékenysége, valamint a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesületben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként „Salgótarján Szolgálatáért” díjat vehetett át Bakos Krisztián tűzoltó alezredes.

Huzamosabb időn át végzett magas színvonalú pedagógiai tevékenysége, valamint eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként „Salgótarján Jövő Nemzedékéért” díjban részesült Verbóiné Veres Gizella.

Huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő pedagógusi, edzői és sporttevékenysége, valamint kimagasló sportszakmai munkája elismeréseként „Salgótarján Sportjáért” díjat vehetett át Szarvas Józsefné.

"Salgótarján Sportjáért" – díjat vehetett át Szarvas Józsefné

„Salgótarján Sportjáért” díjat vehetett át Szarvas Józsefné

Kiváló és eredményes kereskedelmi tevékenysége, valamint a város gazdasági életének fejlődéséhez hozzájáruló teljesítménye elismeréseként „Salgótarján Gazdaságáért” díjban részesült a NOR-SZIL Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. A társaság képviseletében a díjat Kovács Norbert ügyvezető vette át.

A Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete kezdeményezésére a városi ünnepségen adták át ez évben is a „Kerekes László-díjat”, idén dr. Ablonczy Lászlóné nyugalmazott népművelőnek és Máté Lászlónénak, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. módszertani referensének.

Kapcsolódó Cikkek