EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld Hódmezővásárhely

A hagyományőrzésről szólt a Gazdanap

Kiállítók népes tábora várta az érdeklődőket a Gazdanapon az Árpád utcai iskolaépületben, a Gregus Máté Szakképző Iskola tornatermében.

A gazdanapi programon a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület szakcsoportjai mutatkoztak be, elhozva kézműves portékáikat. A látogatók megtekinthették többek között a méhész, a lótenyésztő, az agrártörténeti, a növényvédő és a juhtenyésztő szakosztály bemutatóit is. Az egyesület tagjai tehát éppúgy kiállítanak, mint a meghívott külsős hagyományőrzők.


A tánc sem hiányozhatott a Gazdanapon.

A hagyományőrző péket, Sipos Róbertet sok-sok gyerek vette körül, akik az Árpád-kori minta szerint elkészült kézimalommal őrölték meg a búzát, majd átszitálták a teljes kiőrlésű lisztet, amelyből kézzel, fateknőben kenyeret dagasztottak, és ezt a nap végén kis cipóvá sütötték. Mint Róbert elmondta, a dagasztás nem könnyű dolog, így a gyerekek talán másképp néznek majd az eléjük kerülő kenyérre.

Gyerekek kedvence minden évben a kenyérkészítés.

Gálné Nagy Ildikó szövő, népi iparművész Algyőről érkezett Hódmezővásárhelyre. Minden olyannal foglalkozik, amit szőni lehet. Hagyományos parasztszövőszékeken dolgozik, ami komoly fizikai munkát jelent. Elismerte, kevesen vannak már, akik főállásban foglalkoznak szövéssel, ő azonban imádja a munkáját.

Ildikó akár pár óra alatt képes elkészíteni egy szőnyeget.

A Gazdanapon szórakoztató programok is várták az érdeklődőket, fellépett az Aranykalász Népdalkör és az Árendás Néptáncegyüttes is.

Szerző: Lokál

Fotók: P7

Kapcsolódó Cikkek