EUR: 330,36 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

A halálra éheztetett Kiara édesanyja: Nem vagyok felelős a kislányom haláláért

Egyik szülő sem tartja magát bűnösnek a halálra éheztetett gyöngyösi kislány, Kiara halálában, aki másfél, évesen mindössze három és fél kilósan hunyt el. Az anya a bíróságon kijelentette: úgy érezte, a ritka betegséggel született gyermekét védte azzal, hogy távol tartotta a családtól a gyámhatóságot és a védőnőt.

Nyolc és fél hónap után az Egri Törvényszéken, bilincsbe verve találkozott újra egymással a halálra éheztetett gyöngyösi kislány édesanyja, J. Médea és édesapja, K. Gusztáv szobrász-kőfaragó. A nő alaposan megőszülve, náthásan, míg a szobrász sápadtan, borostásan állt a bíró előtt. Médea néha lopva K. Gusztávra pillantott, aki végig kerülte a tekintetét. A tárgyalás elején kiderült: az anya a kislány halálának idején pszichés betegségben, úgynevezett Münchausen-kórban szenvedett.


– Nem követtem el bűncselekményt. A kislányom haláláért nem vagyok felelős, de azért igen, hogy nem vittük időben orvoshoz – kezdte vallomását az édesanya. Kiderült, a nagyobbik kislánya, Kincső az MCAD nevű genetikai betegséggel született. Ekkor kezdődött a család kálváriája. Kincső kórosan lefogyott, orvostól orvosig jártak vele, de másfél éves korára visszahízott, utolérte a kortársait. A gyámhatóság és a védőnő támadta az anyát, mondván: veszélyezteti a gyerekét. Amikor Kiara megszületett, kiderült, a nővére betegségét örökölte.

– Naponta négyszer etettük Kiarát, a gyerekorvossal együtt abban reménykedtünk, hogy majd a nővéréhez hasonló módon másfél éves korára visszaszerzi a testsúlyát. Depressziós lettem, mert a kislányunk nem hízott, rettegtem, hogy a hatóság elveszi a gyerekeinket, ez volt a beszűkült tudatállapotom oka – mondta a bíróságon a nő.


Az anya munkatársunknak korábban elmondta: az utolsó este Kiara körmét az apja levágta, közben a kislány boldogan nevetett. Másnap reggeli közben a gyerek levegő után kapkodott, lüktetett a nyakán az ütőér. Majd megállt a szíve. Az anya több mint egy órán át próbálta újraéleszteni a kislányt, közben sírva könyörgött neki, hogy ébredjen fel. Hiába. Amikor rájött, hogy Kiara meghalt, zokogva ölelte magához. Az anya utoljára megfürdette Kiarát, felöltöztette és ágyba fektette. Órákkal később hívták csak a mentőt, a rendőrséget. K. Gusztáv a bíró előtt ártatlannak tartotta magát, de nem kívánt vallomást tenni.

Tragédiával végződő betegség

A Münchausen-szindróma egy nagyon ritka, súlyos pszichiátriai kórkép, a gyermekbántalmazás legsúlyosabb formája. Szinte csak az anyát érinti, aki szándékosan fizikai vagy mentális betegséget okoz vagy súlyosbít a gyermekben. Általában mérgezéssel, éheztetéssel okoz szenvedést a kicsiknek, ami gyakran tragédiával végződik. Az áldozatok többnyire hat éven aluliak, a testvéreik is hasonló rejtélyes (fulladás, légzési nehézség, görcsök, hasfájás, erős fogyás) tünetekkel küzdenek.

Kapcsolódó Cikkek