2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld Szolnok

A nagy hideg után olvad a Tisza

Szokatlanul hideg időjárással indult az év. A januári átlaghőmérséklet mindössze mínusz 6,4 Celsius-fok volt – a sokéves átlag mínusz 1,3 fok , a legalacsonyabb hőmérsékletet pedig január 8-án mérték, amikor mínusz 20,2 fokot mutattak a hőmérők. A napi átlaghőmérséklet mindössze egyszer haladta meg a nulla fokot. Az elmúlt 30 évben nem tapasztalhattunk hasonlóan hosszú ideig tartó hideget Szolnokon.

Öt év után először hetekre befagyott a Holt-Tisza; 30 centis jégréteg alakult ki rajta, ami sokak örömére a jégkorcsolyázást és a lékhorgászást is lehetővé tette. A Tisza-tavon és a Tiszán a jégréteg vastagsága változó. A Tisza-tavat múlt héten a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint mintegy húszmillió köbméter jég borította, a Tiszán a sodrástól függően 0 és 20 cm közötti a jég vastagsága.


Pár nappal ezelőtt vastag jégtakaró borította a Tiszát.
Fotó: Donáth Béla

 

A hőmérséklet hétvégén emelkedni kezdett és az olvadás is megkezdődött. Szolnok több részén belvíz alakult ki, az önkormányzat pedig homokzsákokkal és szivattyúzással állította a terjedését. A megelőzés azonban nagyon fontos: a katasztrófavédelem arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a lakóházak előtti árkok átereszeit takarítsák ki, hiszen a fölösleges víz ott tud lefolyni, ezek elmulasztása pedig kárt tehet az ingatlanokban. A belvízveszély a termőföldekre is vonatkozik, így a szükséges karbantartási munkálatokat ott is időben el kell végezni.

Hétvégén a Tisza megkezdte az olvadást.
Fotó: Donáth Béla

Kapcsolódó Cikkek