EUR: 329,52 Ft
CHF: 300,79 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Életmód

A szervátültetés igazi csapatmunka

Megőrizte első helyét a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája a nem élő donoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között, a szervezet által közölt friss, 2016-os összesítés alapján.

A listán 77 európai vesetranszplantációs centrum szerepel. Az intézmény a májtranszplantációk tekintetében a 49 európai központ között a harmadik helyen áll. Az elmúlt évben összességében 260 szervet ültettek át a budapesti intézményben.


– Tavaly 174 veseátültetést végeztek a klinikán, a szervek túlnyomó többsége (155) agyhalott donortól származott. A beavatkozások számát tekintve a Transzplantációs és Sebészeti Klinika megőrizte listavezető helyét az Eurotransplant 77 vesetranszplantációs centruma között – mondta dr. Máthé Zoltán klinikaigazgató. Hozzátette, 2016-ban 19 élő donoros veseátültetést is végeztek, amikor a beteg közeli rokona, hozzátartozója adományozta a szervet. A vesetranszplantációk vonatkozásában a Semmelweis Egyetem látja el a nyugat- és észak-magyarországi régiót.

A májátültetések esetében – a 2015-ös eredményekhez hasonlóan – a Semmelweis Egyetem tavaly is harmadik lett az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma közül. Ilyen beavatkozást kizárólag itt végeznek Magyarországon, az elmúlt évben 81-en kaptak új, életmentő szervet a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. A májátültetések száma az elmúlt két évben kétszeresére nőtt, a beavatkozások mintegy felét külső vér átömlesztése nélkül végzik, miáltal a műtéti és a felépülési idő is lerövidült.


A klinika az ország legnagyobb transzplantációs intézete, ahol az Eurotransplanttal kötött nemzetközi egyezmény keretében hasi szervek – vese, máj, hasnyálmirigy – átültetését végzik, európai szakmai irányelvek alapján. A klinikaigazgató örvendetesnek nevezte, hogy a betegek egyre kevesebb időt töltenek a várólistán. Hangsúlyozta, hogy a szervátültetés igazi csapatmunka, és a klinika minden munkatársa hozzájárult a transzplantációs program sikeréhez.

Hét országgal is együttműködünk

Magyarország 2013. július 1-je óta az Eurotransplant teljes jogú tagja, a Semmelweis Egyetemen nemzetközi együttműködésben, hét országgal – Németország, Hollandia, Ausztria, Belgium, Luxemburg, Horvátország és Szlovénia – szoros munkakapcsolatban végzik a szervátültetéseket.

Kapcsolódó Cikkek

  • A mechanika művészete

    A mechanika művészete

    Keveset tudunk marionettről. A műfaj maga a bábművészetek közé tartozik, és ahogy a bábművészetek általában, ez is ősi. Persze a szakemberek próbálják megtalálni annak a műfajnak az ősét, amit ma marionettnek nevezünk: a felülről mozgatott, zsinóros bábfigurák játékának.

  • Vegyen aktképet, rákbeteg gyerekeken segít!

    Vegyen aktképet, rákbeteg gyerekeken segít!

    Különleges tárlatot és árverést szerveznek Kolozsváron. Miklóssy Gábor (1912–1998) a XX. század egyik legmeghatározóbb erdélyi festőművészének örököse és a helybeli képzőművészek összefogással teszik könnyebbé az ottani rákbeteg kisgyerekek mindennapjait.