EUR: 331,66 Ft
CHF: 303,30 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Békéscsaba

A szűrés és a védőoltás a kulcs

Nemrégiben rendezték meg a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amelynek keretében Békéscsabán is különböző programokkal várták az érdeklődőket a szervezők.

Fotó: Kiss Réka Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmával Békéscsabán is felvilágosító rendezvényeket tart a Mályvavirág Alapítvány.

/Fotó: Kiss Réka
Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmával felvilágosító rendezvényeket tartott a Mályvavirág Alapítvány, ahol minden korosztály számára akadt program. A legkisebbek például mályvavirágot készíthettek.

Azért fontos a méhnyakrákra felhívni a figyelmet, mert sokan még mindig tabuként kezelik, nem foglalkoznak magukkal, nem járnak el szűrésre, hogy a védőoltásról ne is beszéljünk. Pedig sokan éppen a nemtörődömség miatt halhatnak bele ebbe a ma már megelőzhető betegségbe.


A magyarországi rendezvények már negyedik alkalommal a Mályvavirág Alapítvány főszervezésével zajlottak, kérdezhettek az érdeklődők nőgyógyászoktól, védőnőktől, és olyan hölgyektől is, akik túlélték ezt a betegséget. Tóth Icó volt a megálmodója ennek a szervezetnek, aki maga is kigyógyult a méhnyakrákból. Egy olyan alapítvány jött létre, amely komolyan harcol a megelőzésért, emellett pedig segítő kezet nyújt azoknak, akiknél diagnosztizálták ezt a betegséget.

„A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata, az összes daganatos eredetű halálozás egytizedét teszi ki. Bár világszerte rengeteg nő életét követeli ez a betegség, Magyarországon rendkívül súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz édesanyát, feleséget, testvért, barátnőt veszítünk el emiatt. Ezek a számok különösen súlyosnak számítanak annak tükrében, hogy a méhnyakrák okozta haláleseteket ma már szinte 100 százalékban meg tudnánk előzni” – olvasható az alapítvány honlapján.


Itthon idén is több mint 70 település csatlakozott a megelőzési programhoz, ahogyan például Békéscsaba. Nálunk a szervezők azzal az üzenettel indították el a különböző programokat, hogy a hölgyek ne csak akkor figyeljenek fel erre a betegségre, amikor egy hozzátartozójuk, barátnőjük érintett lesz, hanem legyen benne a köztudatban, hiszen ez egy megelőzhető kór, mégis a 35–55 év közötti nőknél a második leggyakoribb halált okozó betegség.

Budapest, 2014. január 20. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beadja a HPV elleni védőoltást egy fiatal lánynak a klinikán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. európai méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a klinikán 2014. január 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A HPV elleni védőoltás a 12 éves lányok részére ingyenes MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ha a megelőzésről beszélünk, akkor mindenképpen szót kell ejteni a védőoltásról, amelyet a HPV ellen lehet felvenni, ráadásul a 12 éves lányok számára ingyenes. De természetesen 12 év felett is ajánlott beadatni – nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is – tájékoztatta lapunkat Kotroczóné Antal Teréz, Békés megye vezető védőnője. A megelőzés másik formája a rendszeres szűrővizsgálat, legalább háromévente vagy akár gyakrabban is. Sokan sajnos ezekre a vizsgálatokra sem mennek el, ezért is fontos a figyelem felkeltése, a tabuk ledöntése egy-egy ilyen rendezvény keretében.

Kapcsolódó Cikkek