EUR: 329,46 Ft
CHF: 299,25 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld Tatabánya

A Tulipános házban számoltak be a közelgő beruházásokról

Komoly fejlesztések előtt áll Tatabánya, a Modern Városok Program keretében infrastrukturális beruházások, oktatásfejlesztés és kulturális projektek is megvalósulnak 2020-ig. Utóbbi keretében megújul a Tulipános ház, vagy ahogy sokan hívják, a Cifra palota.

A programról a most még romos állapotban lévő épületben tartottak sajtótájékoztatót, ahol dr. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta:


A kormányzat szempontjából nagyon fontos, hogy az ország erősödésével együtt a városok is erősödjenek. Ezért fontos a Tulipános ház fejlesztése is, ami talán az egyik legszebb vidéki magyar szecessziós épület. A közlekedési infrastruktúra fejlődése mellett más szempontokat is figyelembe kell venni, azt, hogy az emberek jobban érezzék magukat. Ehhez kellenek az ilyen projektek, így minden tatabányai megismerheti majd belülről is a Tulipános házat. Ez egy olyan fejlesztés, ami megéri azt az 1,43 millió forintot, amivel támogatja a kormány.

A tájékoztatón a Tulipános ház mellett szó volt a többi fejlesztésről is, ami a Modern Városok Program keretében 2020-ig megvalósul. Ezek egy része az oktatást érinti.


Ahhoz, hogy jól működő gazdaság legyen, megfelelően felkészült szakemberekre is szükség van, ehhez pedig jól működő iskolákra. Ezért fontos, hogy az Árpád Gimnáziumból reálgimnázium lesz, fejlődni fog a József Attila Megyei és Városi Könyvtár, elindulhat a régi kórház épületében egy katolikus gimnázium, ami ráépülhet az egyházi óvodára és iskolára – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, Bencsik János.

Az oktatás mellett fontos pillér az infrastruktúra-fejlesztés is. Az utóbbi hat évben Tatabányán 12-ről 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség, ami nagyban köszönhető az ipari parki cégeknek. Az itt működő vállalatok több ezer embert foglalkoztatnak, ezért műszakváltáskor óriásiak a torlódások. Schmidt Csaba polgármester elmondta: – A Modern Városok Program keretében összesen több mint negyvenmilliárd forint támogatást kap Tatabánya a kormánytól, ennek jelentős része közlekedésfejlesztésre megy. Az ipari park közlekedésfejlesztését kiemelt projektként kezeljük, ez lehet az első beruházás, ami elindul, még idén szeretnénk belekezdeni.

Bár a Modern Városok Program fejlesztései elsősorban a tatabányaiakat szolgálják majd, de a megye más településein élők számára is fontosak lehetnek – emelte ki a tájékoztatón dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott. Mint mondta, a Tulipános házban megvalósuló közösségi tér és interaktív játszóház a megye, sőt akár a megyén kívüliek számára is izgalmas lehet, a közlekedésfejlesztés oldaláról pedig a vasútállomás megújulása lehet az, aminek a távolabb élők is örülhetnek.

Kapcsolódó Cikkek