2019. február 22., péntek
Gerzson

Külföld

A világ legbrutálisabb mérgű pókja csípett meg egy kisfiút

A világ legerősebb mérgű pókja, a tölcsérhálós pók harapott meg egy tízéves ausztrál kisfiút, aki a rekordmennyiségű ellenanyag beadásának köszönhetően túlélte a balesetet – írta a helyi média.

A tölcsérhálós pók (Atrax robustus) mérge a leghalálosabb a világon, akár 15 percen belül ölhet. Az Ausztráliában élő ízeltlábúról közismert, hogy nyáron és ősszel elhagyja a vackát, bemegy a házakba, garázsokba és bele szokott bújni az emberek üres cipőibe is.


Ez történt az új-dél-walesi Matthew Mitchell-lel is: amikor a kisfiú fel akarta venni tornacipőjét, a pók beleharapott az ujjába.

Azonnal kórházba vitték, ahol az orvosok 12 ampulla ellenmérget adtak be neki, ami minden idők legnagyobb mennyiségű ellenmérgének számít az országban.

“Soha ilyenről még nem hallottam! Az ellenméreg hatásosságát tanúsítja, hogy egy nappal a csípés után a kisfiú tünetmentesen hazamehetett a kórházból – mondta az Ausztrál Hüllőpark igazgatója, Tim Faulkner a helyi lapoknak.

A pók, amelyik a kisfiút megcsípte, a hüllőparkban van, részt vesz az ott folyó ellenméregprogramban. Ausztráliában ugyanis néhány hónapja veszélyes hiány mutatkozott az ellenanyagból, ezért a hüllőpark kampányt indított, hogy ismét elegendő legyen belőle.

Videókat készítettek, melyeket az interneten tettek közzé és arra bíztatták benne az embereket, hogy gyűjtsenek tölcsérhálós pókokat és vigyék el őket olyan egészségügyi intézményekbe, ahol a mérgükből készített ellenanyag segíthet a bajba jutottakon. A kampány hatására jelenleg ismét van elég ellenanyag az országban.

Mióta 1981-ben kifejlesztették az ellenanyagot, nem volt halálos áldozata a pók csípésének.

Kapcsolódó Cikkek