EUR: 330,74 Ft
CHF: 301,69 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Külföld

A vizek védelmezője: újabb világkörüli útra indul a Race for Water – Videó!

Újabb világkörüli útra indul 2017-ben a vizek megóvásáért küzdő Race for Water (Versenyfutás a vízért) nevű lausanne-i székhelyű alapítvány azonos nevű katamaránja, amely 2015-ben megkerülte a Földet, hogy felmérje az óceánok műanyaggal való szennyezettségét.

A 2017 és 2021 közötti expedíció célja konkrét megoldásokat keresni arra, hogyan lehet újrahasznosítani a szárazföldön a műanyag hulladékot.


“Az óceánokban minden öt kiló halra egy kiló műanyag jut. Ha nem teszünk semmit, 2050-re öt kiló halra öt kiló műanyag jut majd” – hangoztatta az alapítvány elnöke, Marco Simeoni az expedíciót bemutató keddi sajtótájékoztatóján. Simeoni annak a véleményének adott hangot, hogy az óceánok műanyaghulladékkal való szennyezése elleni harcban a szárazföldön van a megoldás.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint évente 5-12 millió tonna műanyag került az óceánokba.


Az alapítvány a francia ETIA céggel együtt a műanyag gyűjtésére alkalmas hordozható konténereket is népszerűsíti. Ezek a bárhol felállítható modulok “lehetővé teszik, hogy a legszegényebbek – a sörös dobozokhoz hasonlóan – betétdíj fejében összegyűjtsék a műanyag zacskókat, amelyeket részben energiává alakítanak majd át – fejtette ki Simeoni.

A Race for Water április 9-én indul a nyugat-franciaországi Laurient kikötőjéből a Bermudákra. A 200 négyzetméter felületű napelemekkel ellátott és lepárlott tengervízből nyert hidrogén-meghajtású motorokkal működő katamaránon laboratórium működik, amely az expedíció teljes időtartama alatt mintagyűjtést végez.

A Race for Water a Panama-csatornán áthajózva Japánba tart majd, ahol 2020. július 24-én kezdődnek az olimpiai játékok. Ugyanabban az évben Dubajba hajózik a világkiállítás idejére, majd visszatér a Földközi-tengerre és a tervek szerint 2021 végén köt ki Laurient-ban.

Kapcsolódó Cikkek