2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb XVII.kerület

Abaházi kipróbálta, milyen hajléktalannak lenni

Egy éjszakát a szabadban töltött Abaházi Csaba. A földön aludva, mínusz tíz fokban próbálta ki, milyen a hajléktalanok élete és hogy mit bír ki a szervezete. Ezzel az akcióval igyekezett felhívni a figyelmet azokra, akiknek minden éjjel a szabadban kell aludniuk.

− Miután elmúltak az ünnepek, hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni egymásra, pedig a januári és februári fagyok ugyanúgy szedik áldozataikat a hajléktalanok között. Néhány takaróval, meleg ruhával bárki tud segíteni rajtuk. Én is adakozom, és erre buzdítom minden hallgatónkat − mondta az amúgy az éjszakákat rákosmenti házában töltő Abaházi Csaba, aki Sláger FM-es műsorvezetőtársához, Vágó Piroshoz múlt héten az egyik reggel hat órakor az utcáról érkezett meg, nem éppen kipihenten.


Abaházi Csaba_Klein Dávid_ Suhajda Szilárd 3

Abaházi egy éjszakát a fagyban töltött

− Perceket tudtam csak aludni, mert borzasztóan hideg volt, szinte fél fokonként éreztem, hogy hűl a levegő. Hiába vettem fel három nadrágot, a derekam és a lábam nagyon fázott − számolt be a megpróbáltatásairól. − Volt egy pont, amikor úgy éreztem, feladom, de aztán arra gondoltam, hogy egyetlen éjszakát legalább ki kell bírnom.

Abaházi Csaba_Klein Dávid_ Suhajda Szilárd 2

Csak semmi alkohol, de a folyadékbevitel fontos!

A rádió beszámolója szerint Csaba felkészülten vágott bele a kalandba, amelyre expedíciós hegymászók készítették fel, Klein Dávid és Suhajda Szilárd, ugyanis ők pontosan tudják, mire kell figyelni a szabadban alvásnál. A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő hegymászók már átélték az időjárás legszélsőségesebb fokozatait is. Jelenleg az Everesten a téli szezonban a csúcsrégióban a hőérzet akár mínusz 65 fok is lehet, a tavaszi szezonban valamivel kedvezőbb, ekkor indul a Magyar Everest Expedíció 2017. A profik ellenőrizték Csaba öltözetét, hálózsákját, figyelmeztették a folyadékbevitel fontosságára, illetve arra, nehogy alkoholt igyon, mert az végzetes is lehet.


Abaházi Csaba

Nehezen jött álom a szemére (fotók: Sláger FM)

− Teljesen természetes, hogy Csaba óránként felriad a nem megszokott környezet miatt, hiszen más a levegő, mások a hangok, a testhelyzet, amelyek elsőre mind szokatlan tényezők – magyarázták a profi hegymászók. – Ha azt érzi, hogy negyedóránként fel kell kelnie, akkor ellenőrizni kell a szigetelést. Fontos a fejet takarni, mert azon keresztül veszítjük a legtöbb hőt. Legalább ilyen fontos, hogy a lábunkat is védjük, de ne szoros cipővel, mert az akadályozza a vérkeringést. Így elkerülhetjük a fagyási sérüléseket, amelyek leginkább a perifériákon alakulhatnak ki − emelte ki Suhajda Szilárd.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.