2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld Székesfehérvár

Aki igazi várossá tette Fehérvárt

A Kossuth utca 8. szám alatti ház falán január végén felavatták Saára Gyula, Székesfehérvár egykori polgármesterének emléktábláját, a móri Pintér Balázs szobrászművész alkotását. Sokan nem tudják, hogy ki volt ő, pedig roppant érdekes a története. Emlékét ma egy városi fejlesztési program is őrzi.

f0e1e339b2fa34b7c187ac7000e5d69a_1

Egykori lakházában ma is egyik leszármazottja ügyvédi irodája működik Fotó: K. Mátyás Bertalan

Székesfehérvár történetében példátlanul hosszú ideig, három évtizedig Havranek József töltötte be a polgármesteri tisztséget. Hivataláról 1908. április 9-én mondott le. A közgyűlés Saára Gyula virilista, azaz nagy adófizető ügyvédet választotta meg, ő azonban a tisztújító közgyűlés összehívását törvénytelennek minősítette és rögtön le is mondott. Május 11-én közfelkiáltással ismét őt választották polgármesternek – mivel e közgyűlésen nem vett részt, úgy kellett erről értesíteni.


Saára közéleti pályafutása a Palotavárosi Olvasókörben kezdődött. Innen indult a Függetlenségi Kör megalakításának gondolata, amelynek elnöki tisztét később hosszabb ideig betöltötte. Polgármesterré történő választását követően feladta nagy jövedelmű ügyvédi irodáját és lemondott 1907-ben szerzett országgyűlési mandátumáról is. Pótadó kivetésével sikerült a pénzügyi helyzetet stabilizálnia. 1912-ben megvásárolta a Zichy-, Bierbauer- és Obermayer-házakat, itt épült meg később a városháza. Nevéhez fűződik az Iparostanonc iskola, a Deák Ferenc utcai elemi iskola, az új Árvaház, az Aggintézet és a Járványkórház felállítása. 1913-ban neki köszönhetően elkészült a vízvezeték-hálózat, az utcaszabályozás, az utak aszfalt- és kerámiaburkolása. 1918-ban a polgári forradalom helyi vezető testülete, a nemzeti tanács nyomására nyugdíjba kényszerült.

Kapcsolódó Cikkek