2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Aliyev azeri államfő feleségét nevezte ki első alelnöknek

Feleségét nevezte ki az ország első alelnökének Ilham Aliyev azerbajdzsáni köztársasági elnök.

Kedden írta alá az erről szóló rendeletet, kiemele, hogy Mehriban Aliyeva kinevezése az alkotmány első cikke alapján történt.


Az első alelnöki és két másik alelnöki tisztséget a tavaly ősszel, szeptember 26-án az alkotmánymódosításról tartott népszavazás eredményeképpen hozták létre. Az alaptörvény módosításának értelmében, ha az államfő nem képes teendőit ellátni, akkor hatásköreit az első alelnök veszi át.

Mehriban Aliyeva 1964. augusztus 26-án született. Ő vezeti az apósáról, Heydar Aliyevről elnevezett alapítványt, az ország legnagyobb, nem kormányzati szervezetét. Emellett az UNESCO és az Iszlám Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezet jószolgálati nagykövete.

Ilham Aliyev köztársasági elnök 2003 óta kemény kézzel irányítja országát. Legutóbb három éve választották újra. Az azeri ellenzék szerint az alkotmánymódosítások megszilárdítják az elnöki rendszer dinasztikus jellegét – a jelenlegi elnök előtt édesapja, Heydar Aliyev volt az államfő – az olajban gazdag Kaszpi-tengeri köztársaságban, amelyet gyakran érnek bírálatok külföldön az emberi jogok megsértése és az ellenzék elnyomása miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.