EUR: 330,78 Ft
CHF: 301,77 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Salgótarján

Anomáliák a szmoghelyzet körül

Az elmúlt hetekben szinte folyamatos volt a szmogriadó Salgótarjánban. Hol „csak” a tájékoztatási, hol a riasztási fokozat volt érvényben. A városvezetés és a képviselők a szmoghelyzettel is foglalkoztak a legutóbbi közgyűlésen.

– Salgótarjánban korántsem olyan rossz a helyzet a szmog tekintetében, mint gondolnánk – mondta Fekete Zsolt polgármester. Felmerült ugyanis, hogy a Vasvári Pál úton található mérőállomás áthelyezésével reálisabb képet lehetne kapni a város tényleges szmoghelyzetéről.


A releváns rendelkezések értelmében a napi átlagos koncentrációk alapján el kell rendelni a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát. A város napi szmoghelyzete azonban ciklikusságot mutat: a nappali időszakokban jellemzően alacsonyabb értékeket mér az állomás, az átlagot az esti-éjszakai órák húzzák felfelé – az az időszak, amikor több vegyes tüzelésű kazán működik a városban. Ennek eredményeként viszont előfordult, hogy a magas napi átlagértékek miatt bár el kell rendelni a szmogriadót, de a nappali, aktív időszakban a káros anyagok koncentrációja az egészségügyi határértékek alatt maradt.

Salgótarján, 2017. január 21. Szmog Salgótarjánban 2017. január 21-én. A városban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja az ezt megelőző két napon meghaladta a küszöbértéket. MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarján, 2017. január 21.
Szmog Salgótarjánban 2017. január 21-én. A városban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja az ezt megelőző két napon meghaladta a küszöbértéket.
MTI Fotó: Komka Péter

A mérőállomás adatai szerint a múlt héten délelőttönként az 50 mikrogramm/köbméter értéket sem érte el a szálló por átlagkoncentrációja, az esti, kiugró értékek azonban mégis tájékoztatási (75 mikrogramm/köbméter) vagy riasztási határérték (köbméterenként 100 mikrogramm) fölé húzták a szálló por napi átlagát. A pontosabb adatok érdekében Salgótarján egyik forgalmasabb helyére próbálják áthelyezni a mérőállomást – hangzott el a közgyűlési ülésen.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.