2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Zalaegerszeg

Az ördög nem alszik

Életszerű példa: baleset történik a kapornaki tetőn. A illetékes szervekhez (107, 112) beérkezik a segélyhívás, akik értesítik az aznap ügyeletes motoros polgárőrt is, aki a helyszínre hajt. Gondoljunk csak bele! Egy jól képzett motoros polgárőr szolgálatteljesítés közben sokkal gyorsabban, akár a mentők kiérkezése előtt a helyszínre érkezhet.

Képesek lesznek életmentésre, újraélesztésre, sebellátásra – sérüléskor minden pillanat számít. Az ötlet nem új, 2012 óta Budapesten már működik az Első Motorvéd Polgárőr Egyesület, de vidéki szinten egyedülálló a kezdeményezés. Viszont a zalai Kéklámpás Ördögök Motoros Polgárőr Egyesület elképzelései, céljai túlmutatnak az úttörő szerepvállaláson. Mindig fontos volt számukra, hogy példamutató közösségként álljanak ki a közlekedők társadalma elé – hangsúlyozta Inhof András elnök és Bukta Zoltán az egyesület alelnöke.


2016 Szeptemberében motoros jótékonysági gyűjtés Fotó. Inhof András

– Hogyan jött az ötlet?

– 2009-ben motorozást kedvelő kéklámpásokból alakult a Kéklámpás Ördögök Motoros Egyesület, majd 2013-ban jogi személyiséget szereztünk. 2016 októberében döntöttünk úgy, hogy az egyesület tevékenységi körét polgárőri tevékenységekkel egészítjük ki. Ezért módosult az alapszabály és a Zalaegerszegi Törvényszék idén jogerős végzéssel bejegyezte a változásokat.Elsődleges irányvonalunk a közlekedésbiztonság megőrzése, a baleset-megelőzés, illetve oktatások, elsősegélynyújtás és vezetéstechnikai képzések, az aktív jelenlét az utakon és a társadalomban. A tagok, amennyiben leteszik a polgárőrvizsgát, közfeladatot ellátó személyként jogosultak lesznek arra, hogy saját erőből biztosítsák a rendezvényeket, illetve a városi rendezvények lebonyolításában is szerepet vállal az egyesület. Szeretnénk egységes ruházattal és eszközökkel felszerelni a motoros polgárőröket. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedési osztályán jelenleg két  motoros járőr lát el szolgálatot. A jövőbeni együttműködési megállapodás értelmében  segítenénk a munkájukat , egy rendőr-egy polgárőr felállásban, közös szolgálatellátásokkal. Hiszen egyesületünk tagjai rendőri múlttal vagy épp aktív mentős, tűzoltó dolgozóként hatékony segítséget jelenthetnek a rendőri szolgálatellátások során! A vezetéstechnikai tréningek ezért fontosak, a tempót, a sebességet tartani kell a hivatalos szervekkel.


Mentési szimuláció közben Fotó: Inhof András

– Mi az, amiben a társadalom számíthat még önökre?

– Az egyesület a korábbi években is szervezett jótékonysági célból motorostúrákat, -felvonulásokat, melyek balesetmentes lebonyolítása biztosítási feladatokat követelt. Azok, akik az egyesületből vállalják a polgárőri feladatot, idén már biztosíthatják a saját szervezésű eseményeket, illetve a városi rendezvényeiket. Továbbra is tervezünk iskolákat, óvodákat látogatni, bemutatókat tartani és népszerűsíteni a balesetmentes közlekedést, a prevenciót. Amire most a legnagyobb szükségünk lenne, egy megfelelő központi bázis az egyesületi élet részére, ahol képzéseket tudunk tartani. Szükségünk lesz egészségügyi felszerelésekre, félautomata defibrillátorra és speciális végtagrögzítő és vérzéscsillapító eszközökre, ehhez keresünk támogatókat!

Kapcsolódó Cikkek