EUR: 329,43 Ft
CHF: 301,30 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Életmód

Babavédő folsav a kismamáknak

Fotó: Illusztráció – Profimedia

A felelősen gondolkodó leendő kismamák már a fogantatás előtt tudatosan készülnek arra, hogy a magzatuk egészségesen fejlődjön. Ehhez elengedhetetlenül szükségesek a vitaminok, amelyeket a szervezet nem tud magától előállítani, ezért azokat „kívülről” kell bevinni.

A vitaminban gazdag magyar étrendben tavasztól őszig szerepel a friss saláta, a spenót, a brokkoli, a sóska és gyümölcsök, amelyek mind-mind tartalmazzák a kismamák számára nélkülözhetetlen folsavat. Dr. Czeizel Endre világhírű genetikusprofesszor vizsgálatai is megerősítették, hogy alacsony folsavszint esetén már a fogantatást követő első pár hétben kialakulhat az idegcső-záródási rendellenesség.


– Attól kezdve, hogy a párok eldöntötték, kisbabát vállalnak, minden leendő édesanyának érdemes fokozottan ügyelnie, hogy már a terhességet megelőzően is megfelelő folsavszinttel rendelkezzen – figyelmeztetett dr. Czeizel Endre egykori munkatársa, dr. Nagy Károly szülész-nőgyógyász főorvos.

Bár tavaly az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal jóváhagyta, hogy a kukoricalisztből készült termékeket is folsavval dúsítsák, az a magyar szakember szerint a leghatékonyabban a pirulákból szívódik fel a szervezetben.

Kapcsolódó Cikkek