EUR: 330,55 Ft
CHF: 302,34 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Egyéb Zalaegerszeg

Bálizs Andrej az új főépítész

Hobbija a fotózás, igyekszik más szemszögből bemutatni a világot. Testvére Bálizs Anett, a tehetséges színésznő, aki a budapesti Újszínházban többször játszott főszerepet, valamint a Jóban Rosszban című sorozatban is láthattuk már. Bálizs Andrej főépítészre nehéz feladat vár: egységet, mindenkinek megfelelő összképet, harmóniát teremteni, ötvözni a múltat, a jelent és a jövőt.

– Kemény feladat vagy izgalmas lehetőség?


– Vállalom a kihívásokat. 1997-ben érettségiztem az Ady Endre Általános Iskola és Gimnáziumban, majd 2004-ben Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen szereztem diplomát építész tervezőművészként és belsőépítészként. Előbb a magánszférában dolgoztam tervezőirodákban, később a közigazgatásban helyezkedtem el, kormányablakokat terveztem, most pedig a Zalaegerszegi Járási Hivatalból érkeztem a Városházára főépítésznek, február 1-jén neveztek ki. Megtisztelő volt a felkérés, belecsöppenni egy ilyen történelmet író feladat közepébe, amely számomra súlyánál fogva mindeddig ismeretlen volt. Hiszen indulnak a fejlesztések, az ipari beruházások, például újabb iparcsarnokok épülnek, valamint tervben van a járműipari tesztpálya, a logisztikai központ és konténerterminál. A Településfejlesztési Operatív Program és a Modern Városok Program fejlesztései is fontosak, valamint a településképi arculati kézikönyv kidolgozása ugyancsak embert próbáló feladat. Esztétikából komoly képzést kaptam, úgy érzem, a jövőben biztos kézzel foghatom a tervezők kezét, ha szükséges. Az arculati kézikönyvben hamarosan szerepelnek majd a jó és a rossz példák is, ami mintegy sorvezető lesz a tervezők részére. De minden ember ízlése más, ezért nem szabad túlszabályozni.

– Hogyan látja a város összképét? Mennyire kell, lehet rajta változtatni?


– Mindenképpen előre kell tekintenünk. A most érlelődő projektek generációkat szolgálnak majd ki. Egy épület minimum 30-50 évre épül, jóval túlmutatva a jelenen. A trendek változnak, ahogy mi is, az elvárásaink is. Az innováció nem áll messze tőlem, sőt inspirál, kreatívvá teszi az embert. Van, hogy „csont nélkül” átmegy egy terv, van, hogy kompromisszumot igényel. Nagyon jó elképzelés volt például az uszoda épülete, amely már a jövőnek épül. Van jó pár régi, romos épületünk, amelyeket helyre kell hoznunk, sajnos az állomány minősége folyamatosan romlik. Sokszor az EU-s támogatás segít, ha kevés az önerő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek