EUR: 330,82 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

Beata Szydlo ezt írta az autóbalesete okozásával gyanúsított fiatalembernek

Beata Szydlo lengyel kormányfő levelet írt a kórházból a múlt pénteki autóbalesete okozásával gyanúsított 21 éves fiatalembernek, leszögezve, hogy az ügyet elvárása szerint ugyanúgy fogják kezelni, mint minden más közúti karambolt – jelentette a levelet ismertetve szerdán a lengyel közszolgálati hírtelevízió.

“Megerősítem, hogy a miniszterelnök asszony szerdán levelet küldött Sebastian úrnak. A baleset és a fiatalember körül nagy a médialárma, vannak próbálkozások az ügy átpolitizálására. A miniszterelnök asszony, két hasonló korú fiú édesanyjaként megérti, mit érezhet ez a fiatalember és a családja” – közölte szerdán a PAP hírügynökséggel Ezbieta Witek, a lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke.


A lengyel kormányfőt múlt péntek óta ápolják a varsói katonai kórházban, ahova a dél-lengyelországi Oswiecimben elszenvedett autóbalesete után került. A kormányfőt szállító, konvojban haladó gépkocsi sofőrje a 21 éves Sebastian K. által vezetett Fiat Seicento előzése közben, az utóbbi jármű sofőrjének figyelmetlensége miatt irányváltásra kényszerült, és a gépkocsival egy útszéli fának ütközött.

Witek az “átpolitizálásra” vonatkozó kijelentésével egyebek között arra utalt, hogy két ellenzéki párt – a Polgári Platform (PO), valamint a Modern (Nowoczesna) – jogi támogatást ígért a fiatal sofőrnek, és a szerencsétlenség kapcsán Mariusz Blaszczak belügyminiszter leváltását is követeli.


Beata Szydlo azt szeretné, hogy a fiatalember tudja: “állampolgárokként mindketten egyenjogúak, az eljárás során ugyanazokkal a jogokkal és kötelességekkel rendelkeznek” – mondta Witek a baleset ügyében folyó ügyészségi eljárásra utalva.

Az ügyészség a baleset okozásával a Fiat Seicento sofőrjét gyanúsította meg, aki a pénteki rendőrségi kihallgatás során még beismerte hibáját. A keddi ügyészségi kihallgatáson azonban visszavonta, hogy ő okozta volna a balesetet, bár az eseményeket ugyanúgy írta le. Az ügyészség az összegyűjtött bizonyítóanyag alapján továbbra is egyedüli gyanúsítottként tartja őt számon. Ha vétkessége bebizonyosodik, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Szerdán a PO több képviselője – köztük Grzegorz Schetyna pártelnök, Ewa Kopacz volt kormányfő, valamint Borys Budka volt igazságügyi miniszter – Oswiecim főterén tartott sajtóértekezletet a baleset kapcsán. Schetyna kijelentette: nem engedi meg, hogy a PiS “büntetlenül jogot sértsen”.

Budka úgy vélekedett, hogy bűnbakot akarnak csinálni a fiatalemberből, és közölte, hogy személyesen beszélt a gyanúsítottal és édesanyjával.

Ryszard Terlecki, a szejm elnökhelyettese (PiS) szerdán úgy vélte, hogy a PO nyomást gyakorol a baleset résztvevőire, ami bűncselekménynek számíthat.

Beata Szydlót a baleset óta a varsói katonai kórházban ápolják, sérülései nem tettek szükségessé sebészeti beavatkozást, állapota javul. Witek szerdai közleménye szerint “napokon belül” hazaengedhetik. A lengyel kormányfőnek egy 24 és egy 22 éves fia van, az idősebbik papnövendék, a kisebbik orvostanhallgató.

Kapcsolódó Cikkek