2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb XV.kerület

Befagytak az albérletárak a kerületben

Bár tavaly szeptemberben óriásit emelkedtek a kerületi albérletárak, az új év első hónapjában mintha „befagytak” volna. Sőt, csökkentek is. Hegyi Zsolt, a Lokál Extrának nyilatkozó ingatlanközvetítő szerint ez látható, bár azért még mindig legalább 100 ezer forint körüli bérleti díjra kell számítania annak, aki lakást szeretne kivenni.

A XV. kerület speciális helyzetben van, hiszen a szomszédos kerületek – Újpest vagy éppen Zugló – közelebb vannak a belvároshoz, és az árak is magasabbak, viszont rengeteg, kiadó panellakás van itt.
– Valóban megálltak, sőt, csökkentek is az albérleti árak, több okból is. Egyrészről az augusztusban-szeptemberben a fővárosba költöző új egyetemisták már találtak lakást, másrészről  jelenleg nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Így viszont csak az tudja kiadni a lakását, aki enged az eredeti elképzeléseiből.


Hegyi Zsolt szerint míg augusztusban és szeptemberben egy  másfél szobás panellakás 100 ezer, egy kétszobás pedig 130 ezer forintba került, addig mostanra legalább 10-15 százalékkal csökkent az ár.
– Egyszobás vagy másfél szobás, 37 négyzetméteres panellakást ma 80 ezerért, kis szerencsével még olcsóbban lehet bérelni, míg a kétszobás, 50 négyzetméteresek 100 ezer forintba kerülnek havonta. Ehhez persze hozzájön még a kaució, ami átlagosan kéthavi bérleti díjnak felel meg, és a rezsiköltség, ami a panellakások esetében magasabb.

Hegyi Zsolt szerint figyelni kell arra is, hogy ezek a lakások nem, vagy csak alig vannak berendezve, és bár a mindennapi élethez szükséges háztartási gépek azért mindenütt megtalálhatók, valószínűleg bútorra is kell költeni.
– Pluszköltséget jelent, ha valakinek autója van, mert a kerület nagy részében fizetni kell a parkolásért, és mivel a bérlőt általában nem engedik bejelentkezni, nem tud az önkormányzattól kedvezményes parkolási engedélyt igényelni.


Az ingatlanközvetítő hozzátette, a kertvárosi részben családi házakat is kiadnak, és érdekes módon van olyan, amelyet már egy panellakás árában megkap a bérlő.
– Főleg az öreg, egy-másfél szobás házakat kínálják már 80–100 ezer forintért. Ez egy kicsit becsapós is, hiszen ezeket a házakat nem mostanában újították fel, a legtöbbnek rossz állapotban vannak például a nyílászárói, a homlokzata vagy épp a tető. A jobb állapotban lévő, nagyobb házak havi 150–200 ezer forintos bérleti díjnál indulnak.

Kapcsolódó Cikkek