EUR: 329,48 Ft
CHF: 299,42 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb XI.kerület

Bizonyított a 25 éves Don Bosco

Negyed évszázada már, hogy Albertfalván megnyitotta kapuit a Don Bosco Katolikus Általános Iskola. Az időközben katolikus óvodával is kibővült egyházi oktatási-nevelési intézményben többek között öregdiák-találkozóval és az új tornatermi szárny felszentelésével ünnepeltek.

Több évig tartó beruházás keretében, fenntartói támogatással és európai uniós pályázati forrásból újult meg az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A százéves épületben kicserélték a burkolatokat, korszerűsítették a fűtési rendszert, felújították a vizesblokkokat, energiatakarékos hőszigeteléssel látták el a falakat és biztonságosabbá tették az elektromos hálózatot. Az eredetileg kápolnának készült rész helyén létrehozott új, háromszintes épületszárnyban tornaterem, osztály- és szaktantermek kaptak helyet. A földszinten mostantól tágas aula biztosít lehetőséget a beszélgetésekre, az emeleten pedig oratórium ad helyet a közösségi eseményeknek.


– Az iskola 1992-ben, 297 diákkal kezdte meg a működést, most 466 tanulónk van – mesélte a Lokál Extrának Esztergár Klára igazgatónő. – 2001-től óvodába is várjuk a gyerekeket, ezen belül is 2006-tól már négy csoportban fogadjuk a kicsiket. A fejlődés és a sikereink azonban nem csupán a létszámnövekedésben mérhetők le. Az elmúlt 25 év minket igazolt, bebizonyosodott, hogy lehet versenyképes, nagyon jó továbbtanulási mutatókkal rendelkező egyházi oktatást végezni.

Az igazgatónő hozzátette, nevelési módszerük három pilléren alapul.


– A Don Boscótól tanult megelőző szeretet, a Meixner Ildikó-féle olvasás-, írástanítás és Maria Montessori pedagógusi elvei határozzák meg a munkánkat. Élményszerű, tapasztalatra épülő tanítás folyik nálunk. Vannak például beszélgetőkör-óráink, amikor a gyerekek csendben lenni, önmagukra és egymásra figyelni tanulnak. Kiemelkedő az idegen nyelv tanítása, ennek köszönhetően nyolcadikban sokan tesznek junior nyelvvizsgát. Alsóban kéttanítós rendszerben dolgozunk, délelőtt és délután ketten foglalkoznak a kisdiákokkal, amikor hazamennek, már nincs más feladatuk, csak a családjukkal tölthetik a szabadidejüket.

Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a hitéletre, a hétköznapok, a hagyományok és a különböző ünnepkörök határozzák meg programjaikat.

A 25 éves jubileumra évkönyvet és naptárt is kiadtak, amelyben a pedagógusok, az alapítók, szülők, egykori diákok írásai és visszaemlékezései olvashatók. Idén irodalmi antológiával is kiegészült az évkönyv, ebben volt diákok versei, novellái kaptak helyet. Az ünnepi öregdiák-találkozón az iskola kétszáznál több egykori tanítványa emlékezett közösen hálával az itt töltött időre és az iskolától kapott életre szóló útravalóra.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.