2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Miskolc

Bodor Máté bekerült A Dal döntőjébe

Továbbjutott a döntőbe az Eurovíziós Dalfesztivál válogatóján a Leander Kills zenekar. Ennek a csapatnak az egyik gitárosa Bodor Máté, a kivételes tehetségű fiatalember, aki már középiskolás korában kitűnt a helyi tehetségkutatókon képességeivel.

Az érettségi után nem sokkal egy angliai zenei ösztöndíjat zsebelt be a ICMP London – The Institute of Contemporary Music Performance-ra, itt négy évig tanult. Még a londoni tartózkodása során kapott egy felkérést a magyar Wisdomtól, hogy az európai turnéjukon legyen a beugró gitárosuk.


Máté 12 éves korában kezdett gitározni – fotó: Lokál

 

Ez a menetelés annyira jól sikerült, hogy Máté 2012–2015-ig a zenekarban is ragadt. A szárnybontogatásairól így nyilatkozott: „Tizenkét évesen kezdtem egy kölcsön akusztikus gitáron gyakorolgatni, majd a szüleimtől kértem ajándékba egy elektromosat, onnantól kezdve szinte minden szabadidőmet gyakorlással töltöttem, az első komoly inspiráció a Queen volt, nagyon szerettem Brian May szólóit, később jött Yngwie Malmsteen és a többi gitárcentrikus zene, elég komolyan beleástam magam a technikák elsajátításába és a gyakorlásba.”   

Miskolcról indult a sztárgitáros – Fotó: Lokál

Még a Wisdom időszakában egy cseh fesztiválon ismerkedett meg Máté a skót Alestorm tagjaival, akik utánuk léptek föl. Később a basszusgitáros egyre többet látogatott Budapestre és találkozgatott a magyar gitárossal is, fél év után pedig előállt azzal az ötlettel, hogy tagcserét terveznek és szívesen látnák a csapat soraiban a miskolci srácot. „Megtanultam tíz dalukat egy hét alatt, ezt rögzítettem videóra, kiküldtem nekik és két hét múlva már a zenekar tagja voltam. Ez 2015-ben volt, egy nagy svéd fesztiválon debütáltam velük akkor júniusban, gyakorlatilag egyetlen próba nélkül – az összes zenekari tag máshol lakik, így nem tudunk próbálni, csak mindenki otthon, a saját részét. Így léptünk föl 15 ezer ember előtt.


Maté a Leander egyik gitárosa

 

De Németországban játszottunk már 35 ezer embernek is! Azóta megtaláltam a helyemet a csapatban, mindig is érdekelt az ilyen jellegű metál zene. Év elején vettük föl az új albumot Floridában, ez az első lemez, amelyen már én is közreműködöm, szerencsére elég sok teret engedtek a szólóimnak, egyébként nyár elején megjelenik az album. A lemezfelvételt megelőzően még tavaly év végén futottunk egy klubturnét Amerikában, 31 nap alatt 23 államban 30 koncertet adtunk! A zenekar egyébként már a nyolcadik turnéját nyomta kint, nekem ez volt ott az első. Életem talán legnagyobb élménye volt!”

Leander Kills
az év dalszövege nyertese
Fotó: Mészáros Diána

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.